Med spenat i risotton får man ett gott tillbehör |
Ingredienser till 2 portioner
- 350 g skinn- och benfri laxfilé
- saften av ½ citron
- salt och nymalen svartpeppar
- olivolja
Risotto
- 1 schalottenlök
- 1 vitlöksklyfta
- olivolja
- 2 dl carnaroloris
- 1 dl torrt vitt vin
- 5 dl varm grönsaksbuljong
- 2 dl riven parmesan
- 100 g färsk eller fryst bladspenat
- salt och nymalen svartpeppar
- en liten klick smör
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader. Dela laxen i två portionsbitar och lägg dem på ett ugnsfat med lite olivolja. Pressa över citronsaft, salta och peppra. Låt laxen stå tills det återstår 10 minuter av koktiden för risotton. Ställ då in laxen i ugnen och baka av den till en innertemperatur på 48 grader.
- Skala och hacka schalottenlök och vitlök fint. Fräs löken i olivolja någon minut utan att den tar färg.
- Tillsätt riset och fräs ytterligare någon minut.
- Rör ner vinet och låt det koka in.
- Tillsätt buljongen lite i taget och rör om hela tiden.
- Fortsätt med mer buljong tills riset är mjukt med liten kärna (18-20 minuter).
- Fräs spenaten i en stekpanna med lite olivolja.
- Smaka av risotton med salt och peppar. Rör ner riven parmesan och spenat samt en liten klick smör inför serveringen.
- Servera lax och spenatrisotto på varma tallrikar.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar