fredag 19 januari 2018

Bröd att rosta





Jag kokade en härlig apelsinmarmelad på blodapelsiner i veckan. - Receptet finns under rubriken blodapelsinmarmelad här på bloggen. Då vill man ju gärna ha en lite rostat bröd. Recept på detta finns också här på bloggen sedan 2014. Det kan vara värt att upprepa för den som inte hittat det tidigare. Ett formbröd med lite gryn efter tycke och smak.

Ingredienser till 2 bröd

  • ½ dl gryn, t.ex. linfrön, rågkross eller solrosfrön
  • 1 dl vatten till blötläggning av grynen
  • 50 g smör
  • 2½ dl mjölk
  • 2½ dl vatten
  • 50 g jäst
  • 2 tsk salt
  • 1 msk honung
  • 13-14 dl vetemjöl


Gör så här:

  1. Blötlägg grynen i dubbla mängden vatten.
  2. Smula jästen i en bunke.
  3. Smält smöret och tillsätt vatten och mjölk. Låt blandningen bli fingerljummen och häll blandningen över jästen. Rör om så att jästen löser sig.
  4. Tillsätt grynblandning, salt och honung.
  5. Arbeta in mjölet så att degen blir smidig (gärna i maskin).
  6. Strö över lite mjöl, plasta bunken och låt degen jäsa cirka 30 minuter.
  7. Smörj två avlånga formar (ca 1½ l).
  8. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i två delar. Kavla varje degbit till en rektangel där den kortaste sidan är lika lång som bakformens längd.
  9. Rulla ihop degen från kortsidan som en rulltårta och lägg i formarna med skarven nedåt.
  10. Nagga bröden och låt dem jäsa under duk cirka 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  11. Grädda bröden i nedre delen av ugnen cirka 35 minuter. Låt bröden svalan på galler under bakduk.
  12. Bröden går bra att frysa. Om man fryser bröden skivade kan de tas fram ur frysen och läggas direkt i brödrosten.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar