En mustig köttgryta med rotfrukter och rödvin kan puttra på spisen eller i ugnen medan du går på januaripromenad! Servera ett gott potatismos och stekt svamp tillsammans med grytan.
Ingredienser till 3 portioner
- 600 g grytbitar av nötkött
- ½ l tärnade blandade rotsaker (morot, rotselleri, lök, palsternacka, vitlök)
- 3 dl rödvin
- ca 1 dl vatten
- 1 msk sherryvinäger
- 10 svartpepparkorn
- 4 kryddpepparkorn
- 2 lagerblad
- 1 kvist timjan
- 1 kvist rosmarin
- smör att bryna i
- vetemjöl att vända köttbitarna i
- salt och nymalen svartpeppar
Topping
- Trattkantareller eller gula kantareller frästa i smör
- Hackad bladpersilja
Gör så här:
- Vänd grytbitarna i mjöl, salta, peppra och bryn i smör så att de får färg. Lägg över dem i en stekgryta. Bryn rotsakerna och lägg dem i grytan tillsammans med pepparkorn och örtkryddor. Slå på rödvin och vatten så att köttet täcks. Tillsätt sherryvinäger. Låt alltsammans koka upp. Skumma av och låt grytan koka på låg värme ca 2 timmar till köttet är mört.
- Ta upp köttet och håll det varmt under folie.
- Ta bort örter och pepparkorn. Mixa sky och rotsaker till en mustig sås. Späd eventuellt med lite vatten. Lägg tillbaka köttet i såsen. Värm inför servering.
- Fräs svampen i smör, salta och peppra. Toppa grytan med den frästa svampen och hackad bladpersilja.
- Servera grytan tillsammans med potatismos.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar