Fredag i Göteborg = skaldjur! |
I dag blir det moules frites på det belgiska sättet med musslor kokta i öl. Till det pommes av sötpotatis som bakats i ugnen och naturligtvis en vitlöksdoftande aioli.
2 portioner
- 1 nät musslor
- 2 msk olivolja
- 1 finhackad gul lök
- 2 hackade vitlöksklyftor
- 1 grovt hackad morot
- 2-3 kvistar timjan
- 1 flaska öl (helst belgiskt)
Frites
- 1 stor sötpotatis
- ½ dl maizena
- flingsalt
- rapsolja
Aioli
- 1 äggula
- 1 tsk dijonsenap
- 1 tsk vitvinsvinäger
- 1 dl rapsolja eller olivolja
- 1-2 klyftor riven vitlök
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Börja med aiolin. Vispa ihop äggulan med senapen och citronsaften. Vispa i oljan lite i taget. Vispa hela tiden kraftigt, eller använd mixerstav. Smaksätt med vitlök, salt och peppar. Ställ i kylen fram till serveringen.
- Skär potatisen i pommesstrimlor. Lägg dem i kallt vatten ca 1 timme. Ta upp potatisen ur vattnet och torka den torr i en handduk.
- Sätt ugnen på 210 grader varmluft.
- Häll maizena i en stor plastpåse och lägg i potatisen. Blanda runt så att potatisstrimlorna är täckta av maizena.
- Lägg ut potatisen på en plåt med bakplåtspapper. Sprid ut dem väl. Ringla över lite olja och salta. Baka mitt i ugnen ca 30 minuter.
- Borsta musslorna och ta bort skägget. Släng de musslor som inte sluter sig när du knackar dem mot bänkskivan.
- Fräs lök, morötter och vitlök i olja i en stor gryta. Lägg i persilja och musslor. Rör runt och häll över ölen. Sätt på locket och koka cirka 5 minuter tills musslorna öppnat sig. Kasta de musslor som inte är öppna. Servera med potatis och aioli.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar