söndag 5 februari 2017

Kreolskans gryta




Ibland kan man bli nostalgisk och längta efter maträtter som man nästan glömt. 1975 presenterade Allt om Mat en klassiker  - Kreolskans gryta. En rätt som vi ofta åt på den tiden. Här kommer receptet i repris. Värt att upprepa!

4 portioner

  • 400 g fläskfilé
  • 150 g korv av kabanossertyp
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 tsk mejram
  • 1 msk vetemjöl
  • 75 g syltlök
  • 75 g svarta urkärnade oliver (gärna kalamataoliver)
  • 3/4 dl hackad ättiksgurka
  • 1 röd paprika i strimlor
  • 3 dl grädde
  • 2 tsk kinesisk soja

Gör så här:

  1. Putsa fläskfilén och skär den i tjocka skivor som bultas lätt med handen.
  2. Skär korven i skivor och bryn dem i en stekgryta. Ta upp korven och ställ den åt sidan.
  3. Bryn filéskivorna i korvfettet. Krydda med salt, peppar och mejram. Strö över mjölet. Tillsätt syltlök, skurna oliver, hackad ättiksgurka, strimlad paprika och den stekta korven.
  4. Häll i grädden och koka i ca 10 minuter.  Tillsätt soja och lite spad från syltlöken.
  5. Smaka eventuellt av med ytterligare salt och peppar.
  6. Servera med ris.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar