I Menton får man fisksoppa med en lätt apelsinsmak. Soppan lagas förstås med olika sorters Medelhavsfisk, men här har jag använt lax och torsk, du tar helt enkelt det du har tillgång till. Fänkål ska också alltid finnas i soppan. Receptet ger en soppa som är mer som en gryta, men du kan förstås göra den tunnare med lite mer vatten och buljong.
Ingredienser till 4 portioner
- 200 g laxfilé
- 200 g torskfilé
- 500 g räkor med skal
- 4 medelstora råa potatisar
- 1 liten fänkål
- 1 gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 1 burk krossade tomater
- 2 dl vitt vin
- 3 dl vatten (eller mer om du vill ha en tunnare soppa)
- 1 msk koncentrerad fiskfond
- 2 tsk paprikapulver
- saft och rivet skal av ½ apelsin
- ½ tsk torkad timjan
- salt och nymalen svartpeppar
- hackad persilja
Saffransaioli
- 1 ägg (obs hela ägget)
- 2 dl neutral olja
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 2 rivna vitlöksklyftor
- 1 kuvert saffran
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Börja med aiolin.
- Mät upp alla ingredienser i en hög blandningsskål. Se till att alla ingredienser håller samma temperatur så att aiolin inte spricker.
- Kör ihop några sekunder med mixerstav och smaka av med salt och peppar. Ställ i kylen fram till servering.
- Skär fisken i bitar och skala räkorna.
- Fräs lök och vitlök i lite olja, tillsätt paprikapulver och låt det fräsa med.
- Strimla fänkålen och tärna potatisen. Lägg i grytan och låt alltsammans fräsa ytterligare några minuter.
- Häll i tomaterna, timjan, vin, vatten och fond. Låt alltsammans sjuda under lock i 20 minuter.
- Tillsätt fisken och sjud ytterligare några minuter. Smaka av med salt, peppar och apelsinsaft.
- Tillsätt räkorna precis före serveringen och strö över lite rivet apelsinskal. Strö också över lite hackad persilja
- Servera med saffransaioli och ett gott bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar