tisdag 21 augusti 2018
Ättiksgurka
I sísta stund har jag lagt in årets ättiksgurkor. Skörden var tidig denna varma sommar och nästa vecka kommer inga gurkor att säljas på torget i Göteborg. Tänk er en höst och vinter utan heminlagd gurka...
söndag 19 augusti 2018
Kycklingfilé med St Agur
Kycklingfilé behöver lite hjälp med smakerna. Här har jag fyllt dem med St Agur crème och lindat in dem i baconskivor. Servera med ugnsrostad potatis, morötter och St Agur-sås.
Ingredienser till 2 portioner
- 2 kycklingbröstfiléer
- 2 msk St Agur crème
- 4 skivor bacon
- salt och nymalen svartpeppar
- smör och rapsolja att steka i
Sås
- 3 msk St Agur crème
- 1 dl crème fraiche
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Blanda ihop ingredienserna till såsen och ställ den i kylen fram till serveringen.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Dela färskpotatis i halvor och lägg dem tillsammans med knippmorötter i en ugnsform. Ringla över olivolja, salta och peppra. Sätt in mitt i ugnen,
- Skär en djup ficka i vardera kycklingfilén. Salta, peppra och fyll med St Agur crème. Linda kycklingfiléerna med baconskivor och bryn i smör och rapsolja.
- Sänk ugnsvärmen till 175 grader och ställ in kycklingen tillsammans med potatis och morötter i ugnen. Stek tills kycklingen har en innertemperatur av 72 grader.
- Servera kyckling med potatis, morötter och sås på varma tallrikar.
söndag 12 augusti 2018
Helstekt fläskytterfilé med zucchini, tomater och rostad potatis
Servera köttet med ugnsrostad potatis, stekta zucchiniskivor, stekta tomater och en fräsch myntasås.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 fläskytterfilé (ca 1 kg)
- några timjankvistar
- en kvist rosmarin
- 2 krossade vitlöksklyftor
- salt och nymalen svartpeppar
- smör och rapsolja att steka i
Tillbehör
- ½ kg färskpotatis eller annan liten delikatesspotatis
- några skalade steklökar
- 1 zucchini
- några tomater
- olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Myntasås
- 2 dl rysk yoghurt
- 2 tsk torkad mynta
- salt och nymalen svartpeppar
- 1 tsk flytande honung
Gör så här:
- Sätt ugnen på 175 grader
- Salta och peppra köttet runt om och bryn i smör och rapsolja. Låt timjankvistar, rosmarin och vitlök fräsa med i pannan. Tillsätt lite extra smör och ös köttet under stekningen.
- Lyft över köttet i en ugnsform och häll över det brynta stekfettet. Lägg i halverade potatisar och steklök i formen, Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugnen till en innertemperatur av 63 grader.
- Blanda samman ingredienserna till myntasåsen och ställ in den i kylen fram till serveringen.
- När köttet är klart låter du det vila insvept i smörpapper i ca 10 minuter. Höj ugnstemperaturen till 225 grader och rosta klart potatis och lök.
- Skär zucchini i skivor på längden (ca ½ cm tjocka) och stek dem i olivolja. Stek också halverade tomater i olivolja.
- Skär upp köttet och servera med tillbehör och myntasås.
måndag 30 juli 2018
Auberginegratäng med linser
Ingredienser till 3 portioner
- 1 aubergine
- 125 g mozzarella
- 2 dl riven lagrad ost
- ½ kruka basilika
Tomatsås
- 1 dl röda linser
- 1 gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 400 g krossade tomater
- 1 tsk strösocker
- 1 tsk torkad oregano
- 1 msk kycklingfond
- olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Skär auberginen i skivor och lägg ut dem på ett fat. Salta och låt dem ligga och dra.
- Hacka lök och vitlök. Fräs i lite olivolja i en gryta. Tillsätt tomater, socker, oregano och kycklingfond. Koka på låg värme i 20 minuter. Tillsätt linserna när det återstår 10 minuter av koktiden. Smaka av med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Torka av aubergineskivorna med lite hushållspapper.
- Lägg aubergineskivorna i en smord ugnsform och häll över tomatsåsen.
- Gratinera mitt i ugnen i ca 30 minuter.
- Smula över riven mozzarella och lagrad ost. Gratinera ytterligare 15 minuter.
- Strö över finskuren basilika och servera med en blandad sallad.
lördag 28 juli 2018
Pizza med picklad färskpotatis
Vid ett besök på Kronovalls slott i sommar åt jag en fantastiskt god vit pizza med picklad potatis. Här har jag försökt återskapa receptet - en riktig sommarpizza.
Ingredienser till en plåtstor pizza
- 25 g jäst
- 2 dl ljummet vatten
- ½ tsk salt
- 1 tsk flytande honung
- 300-350 g vetemjöl
- 2 tsk olivolja
- lite olivolja till bunken
Picklad potatis |
Topping
- 1 dl crème fraiche
- 3-4 picklade färskpotatisar
- 100 g riven lagrad ost (Västerbotten eller prästost)
- 2 schalottenlökar
- några kvistar plockad dill
- 1 msk finskuren gräslök
Gör så här:
- Börja med att pickla potatisen. Koka upp en 1-2-3-lag och låt den kallna. Borsta potatisen och koka den i saltat vatten. Koka gärna lite mer än vad som går åt till pizzan. Det är ett gott tillbehör till både kött och fisk.
- Låt potatisen ånga av någon minut och lägg den varm i en burk tillsammans med några kvistar dill. Häll över den kalla lagen och låt potatisen dra i minst ett par timmar.
- Lös upp jästen i ljummet vatten, tillsätt salt, honung, lite olivolja samt mjölet lite i taget. Knåda degen slät (gärna i maskin ca 4 minuter). Olja en skål och lägg i degbollen. Pensla också lite olja på degbollen. Plasta bunken och låt degen jäsa minst en timme.
- Sätt ugnen på 225 grader, helst varmluft. Kavla ut degen och lägg den på teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
- Bred ut crème fraiche över degplattan. Skiva picklad potatis och lägg skivorna på pizzabotten. Strö över den rivna osten och schalottenlök i tunna skivor. Mal över lite svartpeppar.
- Grädda pizzan mitt i ugnen 10-15 minuter.
- Strö över plockad dill och gräslök inför serveringen.
- Servera med en blandad sallad.
tisdag 24 juli 2018
Polentapanerad kolja
I stället för att panera fisken i ströbröd använder jag här polenta som ger en frasigare yta. Den stekta fisken serverar jag så här på sommaren med en potatissallad och örtcrème.
Ingredienser till 2 portioner
- 400 g koljafilé
- 1 ägg
- polentagryn
- salt och nymalen vitpeppar
- smör och rapsolja att steka i
Potatissallad
- ½ kg färskpotatis
- 2 salladslökar
- 5 rädisor
- 1 msk dijonsenap
- 1½ msk pressad citron
- ½ tsk honung
- 3 msk olivolja
- salt och nymalen svartpeppar
Örtcrème
- 1 dl turkisk yoghurt
- 2 msk majonnäs
- 1 tsk dijonsenap
- 2 msk hackade örter
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Blanda ingredienserna till örtcrèmen och ställ den i kylen fram till serveringen
- Skölj och borsta potatisen. Koka i saltat vatten och låt den ånga av. Skär salladslöken i centimenterstora bitar och skär rädisorna tunt. Dela potatisen i grova bitar och blanda ner salladslök och rädisor. Blanda samman dressingen och rör försiktigt ner den i potatisblandningen. Smaka av med salt och peppar.
- Byxa koljafiléerna och vänd dem i uppvispat ägg och därefter i polentagryn med salt och peppar. Stek fisken på medelvärme.
måndag 23 juli 2018
Gröna sojabiffar med bulgursallad
Gröna sojabönor (edamamebönor) är goda att ha i sallader eller i en wok. Här har jag mixat små gröna biffar som jag serverar med en bulgursallad och citronyoghurt.
Ingredienser till 2 portioner
- 250 g gröna sojabönor (finns i frysdisken)
- ½ gul lök
- 1 vitlöksklyfta
- 2 msk hackad bladpersilja
- 2 msk kallpressad rapsolja
- 1 msk majsstärkelse
- ca 1 msk pressad citron
- salt och nymalen svartpeppar
- rapsolja att steka i
Gör så här:
- Tina sojabönorna. Skala och hacka lök och vitlök.
- Mixa bönorna med löken, oljan och majsstärkelsen.
- Tillsätt persiljan och smaka av med salt, peppar och citronsaft.
- Tillsätt eventuellt en skvätt vatten om smeten verkar tjock.
- Forma små biffar och stek i rapsolja.
Bulgursallad
- 1½ dl bulgur
- 3 dl vatten att koka i
- salt
- 1 finhackad röd knipplök
- 2 msk finhackad bladpersilja
- rivet skal av ½ citron
- en rejäl näve babyspenat
- 1 tomat skuren i tärningar
- salt och nymalen svartpeppar
- 75 g fetaost
Gör så här:
- Koka bulgur enligt anvisningen på förpackningen.
- Blanda kokt bulgur med lök, persilja och rivet citronskal
- Vänd ner tomattärningar och spenaten, smaka av med salt och peppar och smula över fetaost.
Citronyoghurt
- 1 dl turkisk yoghurt
- rivet skal av ½ citron
- 1 tsk honung
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Blanda samman ingredienserna till yoghurten och ställ i kylen fram till serveringen.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)