söndag 12 augusti 2018

Helstekt fläskytterfilé med zucchini, tomater och rostad potatis



Servera köttet med ugnsrostad potatis, stekta zucchiniskivor, stekta tomater och en fräsch myntasås.

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 fläskytterfilé (ca 1 kg)
  • några timjankvistar
  • en kvist rosmarin
  • 2 krossade vitlöksklyftor
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i


Tillbehör

  • ½ kg färskpotatis eller annan liten delikatesspotatis
  • några skalade steklökar
  • 1 zucchini
  • några tomater
  • olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar

Myntasås

  • 2 dl rysk yoghurt
  • 2 tsk torkad mynta
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 tsk flytande honung

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader
  2. Salta och peppra köttet runt om och bryn i smör och rapsolja. Låt timjankvistar, rosmarin och vitlök fräsa med i pannan. Tillsätt lite extra smör och ös köttet under stekningen.
  3. Lyft över köttet i en ugnsform och häll över det brynta stekfettet. Lägg i halverade potatisar och steklök i formen, Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen av köttet. Stek i ugnen till en innertemperatur av 63 grader.
  4. Blanda samman ingredienserna till myntasåsen och ställ in den i kylen fram till serveringen.
  5. När köttet är klart låter du det vila insvept i smörpapper i ca 10 minuter.  Höj ugnstemperaturen till 225 grader och rosta klart potatis och lök.
  6. Skär zucchini i skivor på längden (ca ½ cm tjocka) och stek dem i olivolja. Stek också halverade tomater i olivolja.
  7. Skär upp köttet och servera med tillbehör och myntasås.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar