lördag 30 april 2016

Torskrygg med brynt smör



Här serverar jag torskryggen med potatismos, brynt smör, rostad grönkål, rostad fänkål och hasselnötter på toppen.

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g torskrygg
  • ½ dl salt
  • 5 dl vatten
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 100 g grönkål
  • ½ fänkålsstånd
  • olivolja att bryna i
  • 50 g smör
  • en näve hasselnötter
  • gott potatismos

Gör så här:

  1. Blanda salt och vatten till en lag och rimma torsken delad i två bitar cirka 15 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Mal svartpeppar över torsken och ugnsbaka den till en innertemperatur av 46 grader.
  2. Skölj och repa bladen från grönkålen. Strimla fänkålen tunt på mandolin. Rosta grönkål och fänkål i lite olivolja på hög värme.
  3. Rosta hasselnötterna och hacka dem grovt.
  4. Bryn smöret gyllenbrunt.
  5. Lägg upp fisk med grönsaker och potatismos på varma tallrikar. Ringla över brynt smör och toppa med hasselnötter.

 

fredag 29 april 2016

Kycklingpaj





I den här pajen kan du antingen använda kycklingfilé eller lårfilé som du steker först. Annars är det perfekt att använda tillagade kycklingbitar som du benar ur och tar bort skinnet från.

Ingredienser till en paj, ca 27 cm

Pajdeg

  • 4 dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • ½ tsk salt
  • 50 g smör
  • 1½ dl mjölk

Fyllning

  • 3-4 hg stekt kycklingkött
  • 1 msk balsamicovinäger
  • 2 tsk finhackad färsk rosmarin
  • rivet skal av ½ citron
  • 15 Kalamataoliver utan kärnor
  • 2 dl riven lagrad ost

Äggstanning

  • 3 ägg
  • 3 dl gräddmjölk (hälften grädde hälften mjölk)
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Börja med att dela kycklingköttet och steka det i lite smör om du inte har en rest av kyckling. Salta, peppra och häll på 1 msk balsamicovinäger och låt kycklingen bräsera klart under lock. Ställ åt sidan och låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Kör mjöl, bakpulver, salt och smör till en smulig massa i matberedaren. Tillsätt mjölk och kör snabbt ihop till en smidig deg. Kavla ut degen och kläd pajformen väl.
  4. Lägg kycklingen i pajskalet. Strö över hackad rosmarin och citronzest. Halvera oliverna och strö över fyllningen. Avsluta med den rivna osten och häll äggstanningen över fyllningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter. Servera med en blandad sallad.

torsdag 28 april 2016

Torsdagssoppa med pannkakor

Traditionen säger ärtsoppa på torsdagar, men idag blev det en vårlik ramslökssoppa med pocherat ägg. Därefter pannkakor med hallonsylt. Recept finns sedan tidigare här på bloggen.




God soppa med pocherat ägg!



Därefter nygräddade pannkakor



 

måndag 25 april 2016

Pasta al forno med broccoli




Broccoli är en fantastiskt god och nyttig grönsak, som passar bra en veggiemåndag!

5 portioner

  • 500 g pennepasta
  • 1 dl riven parmesanost
  • 1 msk ströbröd
  • lite smör till formen

Fyllning

  • 2 stånd färsk broccoli
  • 350 g kvarg
  • rivet skal av en citron
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1½ dl riven lagrad ost
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja att fräsa i

Béchamelsås

  • 50 g smör
  • 4 msk vetemjöl
  • 8 dl standardmjölk
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 225 grader. Börja med béchamelsåsen. Fräs mjölet i smör och vispa i mjölken. Låt såsen koka i cirka 5 minuter och smaksätt med salt och peppar. Vispa då och då så att såsen inte bränner i botten.
  2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen men korta koktiden med ett par minuter. Ta undan lite av pastavattnet, för att använda i fyllningen.
  3. Skär ner broccolistånden i mindre buketter. Skala stammarna och skiva tunt. Stek dem sakta i lite olja tills de mjuknar, men har lite spänst kvar. Salta, peppra och blanda ner vitlöken. Blanda ner kvarg, lagrad ost och citronskal. Tunna fyllningen med ca ½ dl av pastavattnet.
  4. Smörj en ugnsform och lägg i hälften av pastan. Fördela hälften av fyllningen och hälften av såsen över. Fortsätt med resten av pastan, fyllningen och såsen. Strö över parmesan och lite ströbröd.
  5. Gratinera mitt i ugnen cirka 35 minuter.
  6. Servera med en grönsallad.


onsdag 20 april 2016

Salviakotletter i dijonsås




Fläskkotletter kan bli lite torra om man inte behandlar dem väl. Här låter jag dem bräsera en stund i grädde smaksatt med dijonsenap för att få lite smak på anrättningen. Servera gärna med pressad potatis och haricots verts.

4 portioner

  • 4 fläskkotletter med fettranden kvar
  • 1 msk färsk salvia, hackad
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 dl grädde av valfri fetthalt
  • 1 msk dijonsenap
  • olivolja och smör att steka i


Gör så här:

  1. Ta fram kotletterna ur kylen i god tid före tillagningen. Skär några snitt i fettranden så att kotletterna inte reser sig under stekningen. Krydda kotletterna med hackad salvia, salt och peppar.
  2. Bryn kotletterna i smör och olivolja ca 1-2 minuter på varje sida.
  3. Vispa ihop senap och grädde. Häll blandningen över kotletterna och låt alltsammans bräsera under lock ca 5 minuter. Kontrollera att kotletterna är klara inne vid benet.
  4. Smaka eventuellt av såsen med ytterligare salt och peppar.

 

Pitabröd




Riktigt uppblåsta bröd som går att fylla med det du tycker är gott. Ta t.ex. kyckling, korv, pulled pork eller lax och blanda med sallad. Toppa med en god dressing, t.ex. gräddfil smaksatt med vitlök, myntayoghurt, salsa med tomater, chilisås, ja variationerna är oändliga.

Ingredienser till 8 bröd:

  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 25 g jäst
  • 1 tsk salt
  • 2 dl rågsikt
  • 5 dl vetemjöl

Gör så här:

  1. Smula jästen i en bunke och lös upp den i vattnet. Tillsätt salt och rågsikt. Blanda i vetemjölet och arbeta degen blank och smidig.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 8 bitar. Rulla en bulle av varje bit och låt dem jäsa cirka 20 minuter under bakduk.
  3. Kavla ut de jästa bullarna utan att knåda dem först. Låt dem jäsa ytterligare 30 minuter på bakbordet. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  4. Lägg bröden på plåt med bakplåtspapper med undersidan upp (4 bröd åt gången blir bra). Grädda bröden mitt i ugnen cirka 10 minuter. De ska ha pöst upp och kännas lätta. Låt dem kallna på galler under bakduk.

måndag 18 april 2016

Asiatisk vegogryta

En vegetarisk gryta med asiatisk inspiration


Grytan kan serveras med bulgur eller ris och något gott bröd. Idag serverar jag med portionsfocaccia som jag hade i frysen. Naanbröd passar också fint.

 

Ingredienser till 2 portioner

  • 1 stor aubergine
  • 1 strå citrongräs
  • 4 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ röd chili
  • 250 g kvisttomater av liten sort
  • en liten bit färsk ingefära, skalad och skuren i tändsticksstrimlor
  • ½ tsk malen gurkmeja
  • ½ kruka färsk koriander
  • 200 ml kokosmjölk
  • ½ limefrukt
  • salt och nymalen svartpeppar
  • bulgur och bröd till servering

Gör så här:

  1. Skär auberginen i stavar. Lägg stavarna i ett durkslag och salta. Lämna att rinna av i en halvtimme. Skölj av och torka.
  2. Värm en stor stekpanna på hög värme och stek auberginen i torr panna tills den börjar få färg. Ställ åt sidan.
  3. Ta bort det yttre lagret på ett citrongräs och hacka grovt. Lägg citrongräset i en liten matberedare med hälften av salladslöken, vitlöken, hälften av chilin och två tomater grovt hackad. Mixa till en puré med lite vatten.
  4. Hetta upp lite neutral olja i en stekpanna och lägg i purén. Tillsätt ingefära och gurkmeja. Skär resterande salladslök och korianderstjälkar fint och tillsätt detta.
  5. Skär återstående tomater i kvartar och rör ner i stekpannan tillsammans med aubergine, kokosmjölk och lite vatten. Koka upp och låt alltsammans koka sakta i 15-20 minuter tills auberginen är mjuk och grytan är simmig.
  6. Ta grytan från spisen, pressa över limsaften och smaka av med salt och peppar. Strö över korianderbladen.
  7. Servera med bulgur och ett gott bröd.