torsdag 26 februari 2015

Pannbiff med lök




Ibland längtar man bara efter riktig klassisk husmanskost som t.ex. pannbiff med lök. Servera med kokt potatis och lite redd steksky. Stekt lök, lingon och ättiksgurka fullbordar rätten!

4 portioner

  • 5 hg blandfärs
  • 1 liten kokt potatis
  • ½ ríven gul lök
  • 1 ägg
  • ½ dl ströbröd
  • 1½ dl mjölk
  • salt
  • nymalen vitpeppar och kryddpeppar
  • 2 ansjovisfiléer
  • smör till stekningen

Stekt lök

  • 2 gula lökar
  • smör att steka i
  • en nypa socker
  • en skvätt vatten

Gör så här:

  1. Blanda ströbröd och mjölk. Låt svälla i 5 minuter
  2. Bland ner ägg, riven lök, riven kokt potatis, finhackad ansjovis och köttfärs.
  3. Smaksätt med salt och peppar
  4. Forma färsen till små fina biffar och stek i smör. Efterstek ca 15 minuter i ugnen 175 grader.
  5. Skiva löken och bryn den i smör. Tillsätt socker och en skvätt vatten mot slutet för att ge ytterligare färg.

tisdag 24 februari 2015

Citrusmarmelad






Just nu är citrusfrukten som allra bäst. Blanda som du vill, men använd tunnskalig ekologisk frukt!

Ingredienser till 4 ganska små burkar

  • 1,25 kg citrusfrukter (apelsin, citron, grapefrukt)
  • 4 dl vatten
  • 500 g socker

Gör så här:

  1. Borsta frukterna rena i varmt vatten. Skär frukten i klyftor och ta bort ändbitar och den vita strängen. Skär därefter i tunna skivor. Ta bort eventuella kärnor.
  2. Lägg den skurna frukten i en stor gryta. Häll i vattnet och koka under lock tills frukten är mjuk, ca 30 minuter.
  3. Ta grytan från värmen och tillsätt sockret lite i taget. Koka upp och koka sedan på låg värme utan lock ytterligare 30 minuter. Gör ett marmeladprov. (Ös upp lite marmelad på ett kallt fat och kyl snabbt. Dra en sked genom provet, om spåret inte flyter ihop är marmeladen klar. Koka annars några minuter till.)
  4. Låt marmeladen stå några minuter och ta bort eventuellt skum. Ös upp marmeladen på rena varma burkar och sätt genast på lock. Förvara svalt.

Torskfilé med tapenade och svartkål




Idag fanns det skreifilé i fiskdisken och då måste man passa på. Får du inte tag på skrei går det bra med vanlig torsk eller vilken vitfisk som helst.

2 portioner

  • 4 hg torskfilé utan skinn (helst skrei)
  • 100 g svartkål
  • ½ gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1½ dl grädde
  • salt och nymalen svartpeppar
  • ½ burk tapenade
  • smör att fräsa i

Gör så här:

  1. Hacka lök och vitlök fint. Fräs i en klick smör utan att löken tar färg. Strimla svartkålen och låt den fräsa med löken i några minuter. Tillsätt grädde och smaksätt med salt och peppar. Koka samman några minuter.
  2. Bottna en ugnsform med kålfräset.
  3. Dela fisken i portionsbitar och lägg dem ovanpå kålen. Salta och bred tapenade på fiskbitarna.
  4. Sätt ugnen på 200 grader.
  5. Baka fisken mitt i ugnen cirka 20 minuter.
  6. Servera med pressad potatis.

måndag 23 februari 2015

Tekakor


Luftiga tekakor med havregryn

30 stycken

  • 8 dl havregryn
  • 1 l mjölk
  • 100 g smör
  • 50 g jäst
  • 18 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt

Gör så här:

  1. Låt havregrynen svälla i mjölken cirka 1 timme.
  2. Smält smöret i en stor kastrull. Häll i grynmassan och värm till 37 grader.
  3. Smula ner jästen i en degbunke (helst maskin) och lös den i lite av grynblandningen. Tillsätt resten av grynblandningen och det mesta av mjölet. Arbeta degen smidig och tillsätt saltet mot slutet. Strö över lite mjöl. Plasta bunken och låt degen jäsa 40 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda lite för hand. Kavla ut degen tills den är cirka 1 cm tjock. Ta med mått ut kakor ca 10 cm i diameter. Nagga och lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk 30 minuter.
  5. Grädda mitt i ugnen 10-12 minuter. Låt kakorna svalna under bakduk.

söndag 22 februari 2015

Stekt kycklingbröst




Använd kycklingbröst med skinnet kvar för mer smak. Servera med stuvad svartkål och polenta. Grönsakstillbehören är godast i säsong, men sparrisen i frysdisken duger bra nu under vintern.

2 portioner

  • 2 kycklingbröst med skinnet kvar (gärna majskyckling)
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • 1 msk smör

Grönsakstillbehör

  • 6 gröna sparrisar
  • 6 salladslökar
  • olivolja till stekning
  • salt och nymalen svartpeppar


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 125 grader. Torka av kycklingbrösten salta och peppra. Värm olivoljan i en stekpanna. Bryn kycklingbrösten tills de får fin färg. Tillsätt smör mot slutet av stekningen för smakens skull. Stek klart i ugnen tills innertemperaturen når 62 grader.
  2. Ansa salladslök och sparris och stek i olivolja. Lägg i en ugnsfast form. Salta och peppra och ställ in i ugnen cirka 15 minuter.
  3. Servera kycklingbrösten med grönsakerna, polenta och stuvad svartkål.

Stekt polenta med chevre






Gott tillbehör i stället för pasta eller potatis.

4 portioner

  • 100 g polenta
  • 3 dl vatten
  • 3 dl mjölk
  • 2 msk koncentrerad kycklingfond
  • 50 g riven parmesan
  • 100 g chèvre
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja till formen
  • olivolja att steka i

Gör så här:

  1. Koka ihop kycklingfond, vatten och mjölk. Tillsätt polentan och koka på svag värme under omrörning tills gröten är tjock och släpper från grytan. Smula i getosten och den rivna parmesanosten. Smaka av med salt och peppar.
  2. Häll ut polentan i en oljad form. Släta ut översidan och låt polentan svalna.
  3. Skär polentan i 4 bitar inför serveringen och stek i olivolja på hög värme.

Gräddstuvad svartkål




Gott som tillbehör till en bit kött, fisk eller kyckling. Om du inte hittar svartkål i din butik kan du använda grönkål.

2 portioner

  • 100 g svartkål
  • 3 msk gul lök, finhackad
  • 1 fint hackad vitlöksklyfta
  • 1½ dl grädde
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 1 dl riven parmesan
  • olivolja att fräsa i

Gör så här:

Fräs lök, vitlök och finskuren svartkål i olivoljan. Låt fräsa någon minut och häll över grädden. Koka på svag värme cirka 5 minuter. Riv i parmesan och smaksätt med salt och peppar.