söndag 5 april 2015

Lammstek




Hos oss serveras alltid lammstek på påskdagen. Självklart tillsammans med en krämig potatisgratäng.

4 portioner

  • Benfri lammstek på drygt ett kilo
  • 2 finhackade vitlöksklyftor
  • 1 msk finhackad färsk rosmarin
  • 1 msk finhackad färsk timjan
  • 1 msk finhackad bladpersilja
  • rivet skal av 1 citron
  • 2 msk olivolja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör att bryna i

Gör så här:

  1. Bind upp lammsteken med bomullsgarn.
  2. Gnid in köttet med salt, peppar, örtkryddor, vitlök, citronskal och olivolja.
  3. Sätt ugnen på 150 grader.
  4. Bryn steken i stekpanna runt om i smör, så att den får fin färg. Lägg i en ugnsform.
  5. Stek mitt i ugnen tills innertemperaturen är 62 grader (beräkna ca 1½ timme). Ös några gånger under tiden.
  6. Ta ut steken och låt den vila insvept i folie i minst 15 minuter.
  7. Servera med potatisgratäng och rödvinssås.

Potatisgratäng

Potatisgratäng passar bra till en köttbit!



För att få en riktigt krämig gratäng förkokar jag den alltid en liten stund.


4 portioner

  • Ca 1 kg potatis
  • 2 gula lökar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 100 g chèvre (eller lagrad hårdost om du inte gillar getost)
  • 2 dl grädde
  • 3 dl standardmjölk
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader och smörj en ugnsform.
  2. Skala och skiva potatisen tunt (gärna med mandolin eller i matberedaren)
  3. Skala och skiva lök och vitlök tunt.
  4. Blanda grädde, mjölk, potatis och lök i en stor kastrull. Koka upp och låt koka 5-10 minuter. Rör ordentligt så att det inte bränner i botten.
  5. Ta bort "skalet" från getosten och smula ner den i potatisen i slutet och smaksätt med salt och peppar.
  6. Häll blandningen i ugnsformen och grädda mitt i ugnen cirka 45 minuter tills gratängen fått fin färg och potatisen är mjuk.

 

lördag 4 april 2015

Gubbröra

En självklarhet på påskbordet!



Ingredienser

  • 3 hårdkokta ägg
  • 3 matjessillfiléer
  • ½ finhackad rödlök
  • 2 msk finhackad dill
  • 2 msk finhackad gräslök
  • ½ dl majonnäs
  • 1 msk crème fraiche
  • salt och peppar

Gör så här:

  1. Hacka ägg och matjessill. Använd äggskärare om du har någon - skiva först på ena hållet och sedan på det andra.
  2. Blanda ägg, matjessill och lök
  3. Rör försiktigt i dill, gräslök, majonnäs och crème fraiche. Smaka av med salt och peppar
  4. Servera med knäckebröd eller kavring.

Kall inkokt lax med grön sås





Passar bra på påskbordet eller som en huvudrätt - i så fall i större bitar.

10 bufféportioner

  • 500 g skinn- och benfri laxfilé

Lag

  • 1 gul lök
  • 1 morot
  • 1½ l vatten
  • 1 dl vitvinsvinäger
  • 2 msk salt
  • 5 hela kryddpepparkorn
  • 2 hela vitpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • 2 dillkvistar

Gör så här:

  1. Skär laxfilén i kuber (ca3 cm sida) och lägg dem i en form med hög kant.
  2. Skala och skär lök och morot i skivor. Lägg alla ingredienser till lagen i en kastrull. Koka upp och låt koka i ca 15 minuter.
  3. Sila lagen över den okokta fisken - se till att fisken täcks ordentligt.
  4. Täck med smörpapper och låt fisken dra cirka 8 minuter.

Grön sås

  • 200 g fryst hackad spenat
  • 1 dl majonnäs (gärna hemgjord)
  • 2 dl gräddfil
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • ½ dl hackade örtkryddor (t. ex. persilja, dill, basilika, timjan)
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Tina spenaten och krama ur den.
  2. Blanda spenaten med resten av ingredienserna
  3. Smaka av med salt och peppar

fredag 3 april 2015

Påsktårta


Årets påsktårta klar!



Lättgjord påsktårta med mandel och choklad. Servera med en klick lättvispad grädde.

10-12 bitar

  • 400 g mandelmassa
  • 4 ägg
  • 50 g mörk choklad

Glasyr

  • 150 g mörk choklad
  • 2 msk neutral olja

Dekor

  • Marsipankycklingar eller små godisägg

Gör så här:

  1. Riv mandelmassan grovt direkt i en bunke. Rör i ett ägg i taget och rör kraftigt så att smeten blir porös.
  2. Blanda i grovt hackad choklad.
  3. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar kant (24 cm i diameter).
  4. Grädda i 175 grader ca 30 minuter. Kakan ska inte vara helt torr inuti.
  5. Lossa kakan och ta ur den ur formen.
  6. Smält choklad och olja över vattenbad och rör om. Bred den över och runtom den varma kakan.
  7. Låt kakan kallna, men ställ den inte i kyl
  8. Dekorera tårtan med små marsipankycklingar eller godisägg.
  9. Servera med löst vispad grädde.

Västerbottenspaj




Passar på buffébordet, varm eller kall, exempelvis tillsammans med rökt lax. Pajen kan också serveras som förrätt tillsammans med lite löjrom, hackad rödlök och en klick crème fraiche.

Till pajskalet

  • 3½ dl vetemjöl
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 2 msk kallt vatten

Fyllning

  • 3 ägg
  • 3 dl gräddmjölk
  • 250 g riven Västerbottensost (annan lagrad ost t.ex. Grevé går också bra)
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Blanda snabbt ihop ingredienserna till pajskalet (gärna i matberedare) och låt degen vila i kylskåpet någon timme.
  2. Sätt ugnen på 225 grader, kavla ut degen och klä en pajform (ca 30 cm). Nagga bottnen med en gaffel och täck med aluminiumfolie. Grädda mitt i ugnen 10 minuter. Ta bort folien och grädda ytterligare 5 minuter.
  3. Fördela osten i pajskalet.
  4. Vispa samman ägg och gräddmjölk. Smaka av med salt och peppar. Häll blandningen över osten.
  5. Grädda mitt i ugnen 30- 35 minuter tills ytan är gyllenbrun och äggsmeten stannat.

onsdag 1 april 2015

Löksill



Jag vill ha flera olika sillsorter på påskbordet och kan inte vara utan löksill.

Ingredienser

  • 2 pkt urvattnade saltsillfiléer
  • 2 gula lökar, eller en gul och en röd

Ättikslag

  • 1 dl ättikssprit 12 %
  • 3 dl vatten
  • 2 dl strösocker
  • 20 kryddpepparkorn, grovt krossade
  • 5 hela kryddnejlikor
  • 1 lagerblad

Gör så här:

  1. Skölj sillfiléern och skär dem i ca 2 cm stora bitar på snedden.
  2. Skala och skär löken i tunna skivor.
  3. Blanda ättikslagen i en kastrull och koka upp. Lägg i löken och låt lagen kallna.
  4. Ta upp löken och varva den med sillen i en burk. Häll över den kalla lagen.
  5. Låt burken stå minst 2 dygn i kylen innan serveringen.