tisdag 27 oktober 2020

Surdegsbröd med lingon och kross

 


Surdegsbak! Lite lingon, linfrön, rågkross och vetekross gör det här brödet saftigt och gott.


Ingredienser till 2 bröd

  • 1½ dl surdegsgrund
  • 1 dl linfrön
  • 1 dl vetekross
  • 1 dl rågkross
  • 7 ½ dl vatten
  • 650 g rågsikt
  • 650 g vetemjöl
  • 25 g salt
  • 3 dl lingon (frysta eller färska)

Gör så här:

  1. Lägg linfrön, vetekross och rågkross i vatten och låt stå i minst 20 minuter. Sila av, men spara vattnet.
  2. Blanda surdegsgrund med vatten (blötläggningsvatten och kallt vatten, som tillsammans blir 7½ dl) frön, kross och mjöl.  Kör blandningen i ca 5 minuter. Tillsätt salt och lingon och kör i ytterligare 5 minuter.
  3. Plasta bunken och låt degen stå i cirka 8 timmar (över dagen) i rumstemperatur.
  4. Täck en stor skål med bakduk och strö mjöl på bakduken.
  5. Häll ut degen på mjölad bänk och vik ihop degen till ett paket som du lägger i skålen med bakduk. Vik över bakduken och låg degen jäsa i kylen över natten.
  6. Nästa morgon: Sätt ugnen på 240 grader varmluft.
  7. Häll försiktigt ut degen på mjölad bänk utan att arbeta den. Dela degen i två delar och forma försiktigt 2 bröd. Spänn degen med sidan av dina händer. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden vila under bakduk i ca 20 minuter. Sikta över lite mjöl och skär några snitt med rakblad eller brödsnittare.
  8. Ställ i plåten mitt i ugnen och kasta in en skvätt vatten på ugnsbottnen.
  9. Grädda i 10 minuter och sänk därefter temperaturen till 210 grader. Grädda i ytterligare 20 minuter.
  10. Låt bröden svalna på galler utan bakduk innan du skär i dem.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar