Surdegsbak! Lite lingon, linfrön, rågkross och vetekross gör det här brödet saftigt och gott.
Ingredienser till 2 bröd
- 1½ dl surdegsgrund
- 1 dl linfrön
- 1 dl vetekross
- 1 dl rågkross
- 7 ½ dl vatten
- 650 g rågsikt
- 650 g vetemjöl
- 25 g salt
- 3 dl lingon (frysta eller färska)
Gör så här:
- Lägg linfrön, vetekross och rågkross i vatten och låt stå i minst 20 minuter. Sila av, men spara vattnet.
- Blanda surdegsgrund med vatten (blötläggningsvatten och kallt vatten, som tillsammans blir 7½ dl) frön, kross och mjöl. Kör blandningen i ca 5 minuter. Tillsätt salt och lingon och kör i ytterligare 5 minuter.
- Plasta bunken och låt degen stå i cirka 8 timmar (över dagen) i rumstemperatur.
- Täck en stor skål med bakduk och strö mjöl på bakduken.
- Häll ut degen på mjölad bänk och vik ihop degen till ett paket som du lägger i skålen med bakduk. Vik över bakduken och låg degen jäsa i kylen över natten.
- Nästa morgon: Sätt ugnen på 240 grader varmluft.
- Häll försiktigt ut degen på mjölad bänk utan att arbeta den. Dela degen i två delar och forma försiktigt 2 bröd. Spänn degen med sidan av dina händer. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden vila under bakduk i ca 20 minuter. Sikta över lite mjöl och skär några snitt med rakblad eller brödsnittare.
- Ställ i plåten mitt i ugnen och kasta in en skvätt vatten på ugnsbottnen.
- Grädda i 10 minuter och sänk därefter temperaturen till 210 grader. Grädda i ytterligare 20 minuter.
- Låt bröden svalna på galler utan bakduk innan du skär i dem.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar