Risotto är egentligen en förrätt, men tillsammans med lax blir det en huvudrätt |
Ingredienser till 2 portioner
- 350 g benfri laxfilé
- salt och nymalen svartpeppar
- smör att steka i
- saften av ½ citron
Sparrisrisotto
- 1 finhackad schalottenlök
- 1 finhackad vitlöksklyfta
- ½ dl olivolja
- 1½ dl carnaroliris
- 1 dl torrt vitt vin
- ½ l varm grönsaksbuljong
- 1 dl riven parmesan
- 1 msk smör
- några lättkokta stjälkar grön sparris
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader. Dela laxen i två portionsbitar. Salta, peppra och pressa över citronsaft. Stek på skinnsidan, vänd och stek snabbt på andra sidan. Lägg laxbitarna i en ugnsform med skinnsidan upp. Låt laxen stå tills det återstår 10 minuter av koktiden för risotton. Ställ då in laxen i ugnen och baka av den till en innertemperatur på 48 grader. Lyft av skinnet.
- Koka upp buljongen till risotton och håll den varm.
- Fräs schalottenlök och vitlök mjuk i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och låt det koka in. Rör hela tiden.
- Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl, ta sedan ½ dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör hela tiden och sänk värmen. (Koktiden blir ca 18 minuter.) Risotton ska bli lös, med en liten kärna i riset.
- Ta bort riset från värmen och vänd ner smör. parmesanost och sparrisen skuren i bitar. Smaksätt med salt och peppar. Rör om.
- Servera risotton på varma tallrikar toppad med laxbitarna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar