fredag 23 oktober 2020

Lax med sparrisrisotto

 

Risotto är egentligen en förrätt, men tillsammans med lax blir det en huvudrätt


 

Ingredienser till 2 portioner

  • 350 g benfri laxfilé
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör att steka i
  • saften av ½ citron

Sparrisrisotto

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • ½ dl olivolja
  • 1½ dl carnaroliris
  • 1 dl torrt vitt vin
  • ½ l varm grönsaksbuljong
  • 1 dl riven parmesan
  • 1 msk smör
  • några lättkokta stjälkar grön sparris
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader. Dela laxen i två portionsbitar. Salta, peppra och pressa över citronsaft. Stek på skinnsidan, vänd och stek snabbt på andra sidan. Lägg laxbitarna i en ugnsform med skinnsidan upp. Låt laxen stå tills det återstår 10 minuter av koktiden för risotton. Ställ då in laxen i ugnen och baka av den till en innertemperatur på 48 grader. Lyft av skinnet.
  2. Koka upp buljongen till risotton och håll den varm.
  3. Fräs schalottenlök och vitlök mjuk i olivolja utan att den tar färg. Tillsätt riset, höj värmen och fräs ytterligare någon minut. Häll i vinet och låt det koka in. Rör hela tiden.
  4. Tillsätt den varma buljongen lite i taget. Börja med 2 dl, ta sedan ½ dl i taget och låt riset suga åt sig buljongen. Rör hela tiden och sänk värmen. (Koktiden blir ca 18 minuter.) Risotton ska bli lös, med en liten kärna i riset.
  5. Ta bort riset från värmen och vänd ner smör. parmesanost och sparrisen skuren i bitar. Smaksätt med salt och peppar. Rör om.
  6. Servera risotton på varma tallrikar toppad med laxbitarna.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar