fredag 16 oktober 2020

Hälleflundrafilé med fänkål och vitvinssås


 

Hälleflundra är en läcker matfisk med vitt och fast kött. Den passar bra till en riktig festmåltid.


Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g hälleflundrafilé utan skinn
  • olivolja
  • nymalen vitpeppar

Saltlag

  • ½ l vatten
  • 0,25 dl salt

Vitvinssås

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 msk koncentrerad fiskfond
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vispgrädde
  • ½ tsk majsstärkelse
  • lite pressad citron
  • 1 dl finskuren gräslök

Tillbehör

  • kokt delikatesspotatis
  • 1 fänkål
  • haricots verts
  • citron

Gör så här:

  1. Dela fisken i 2 portionsbitar. Blanda saltlagen och lägg i fisken. Låt stå cirka 1 timme.
  2. Sätt ugnen på 150 grader.
  3. Finhacka schalottenlöken och smörfräs den i en vid kastrull. Tillsätt fiskfond, vatten, vin och grädde. Koka samman tills hälften återstår. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Koka upp och smaka av med salt, peppar och citron. Låt såsen stå under lock.
  4. Skär fänkålen tunt på mandolin. Spara fänkålsdillen till dekoration. Stek i smör tills fänkålen fått fin färg och mjuknat. Ställ åt sidan. Blanda i lite färskhackad timjan, en nypa socker och en nypa salt.
  5. Ta upp fisken ur lagen och torka av den med hushållspapper. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Mal över vitpeppar och stek fisken gyllenbrun. Lägg fiskbitarna i en ugnsform och efterstek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 47 grader (10-15 minuter).
  6. Värm såsen och vispa ner en klick smör och gräslök. Värm fänkålen.
  7. Bottna 2 tallrikar med den stekta fänkålen och lägg fisken ovanpå. Toppa med fänkålsdill. Häll såsen runt om och servera med haricots verts, en klyfta citron och nykokt delikatesspotatis.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar