Hälleflundra är en läcker matfisk med vitt och fast kött. Den passar bra till en riktig festmåltid.
Ingredienser till 2 portioner
- 400 g hälleflundrafilé utan skinn
- olivolja
- nymalen vitpeppar
Saltlag
- ½ l vatten
- 0,25 dl salt
Vitvinssås
- 1 schalottenlök
- 1 msk smör
- 1 msk koncentrerad fiskfond
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl vatten
- 1 dl vispgrädde
- ½ tsk majsstärkelse
- lite pressad citron
- 1 dl finskuren gräslök
Tillbehör
- kokt delikatesspotatis
- 1 fänkål
- haricots verts
- citron
Gör så här:
- Dela fisken i 2 portionsbitar. Blanda saltlagen och lägg i fisken. Låt stå cirka 1 timme.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Finhacka schalottenlöken och smörfräs den i en vid kastrull. Tillsätt fiskfond, vatten, vin och grädde. Koka samman tills hälften återstår. Red såsen med majsstärkelse utrörd i lite vatten. Koka upp och smaka av med salt, peppar och citron. Låt såsen stå under lock.
- Skär fänkålen tunt på mandolin. Spara fänkålsdillen till dekoration. Stek i smör tills fänkålen fått fin färg och mjuknat. Ställ åt sidan. Blanda i lite färskhackad timjan, en nypa socker och en nypa salt.
- Ta upp fisken ur lagen och torka av den med hushållspapper. Hetta upp olivolja i en stekpanna. Mal över vitpeppar och stek fisken gyllenbrun. Lägg fiskbitarna i en ugnsform och efterstek i mitten av ugnen tills innertemperaturen är 47 grader (10-15 minuter).
- Värm såsen och vispa ner en klick smör och gräslök. Värm fänkålen.
- Bottna 2 tallrikar med den stekta fänkålen och lägg fisken ovanpå. Toppa med fänkålsdill. Häll såsen runt om och servera med haricots verts, en klyfta citron och nykokt delikatesspotatis.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar