Måndag igen, och dags för något vegetariskt. Gratänger är ett bra sätt att servera grönsaker och idag blir det auberginer som får huvudrollen.
Ingredienser till 2 portioner
- 1 skalad vitlöksklyfta
- 2 burkar hela tomater
- 2 mozzarellaostar (helst buffelmozzarella)
- 1 ägg
- 2 dl vetemjöl
- 2 dl finriven parmesanost
- ½ kruka färsk basilika
- olivolja
- salt
- nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Hetta upp en gryta med ett par msk olivolja. Stek vitlöksklyftan tills den blir gyllenbrun och ta sedan upp den. Vitlöken ska bara ge smak till oljan.
- Krossa tomaterna i en bunke och lägg dem i grytan med olja. Lägg i plockade basilikablad. Låt tomaterna koka på medelvärme i en halvtimme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
- Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor på längden. Salta på båda sidorna.
- Sätt ugnen på 200 grader (gärna varmluft). Olja en ugnsform.
- Vispa upp ägget i en tallrik och häll mjölet på en annan tallrik.
- Vänd aubergineskivorna i ägget och därefter i mjölet.
- Värm en rejäl skvätt olja i en stekpanna. Stek aubergineskivorna på båda sidorna.
- Låt skivorna rinna av på hushålllspapper.
- Riv eller skär mozzarellan i bitar.
- Varva aubergine med tomatsås. parmesan och mozzarella i formen. Avsluta med tomatsås, mozzarella och parmesan på toppen. Ringla över lite olivolja och salta.
- Tillaga gratängen i ugnen cirka 25 minuter.
- Servera med en blandad sallad
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar