måndag 5 oktober 2020

Auberginegratäng

 



Måndag igen, och dags för något vegetariskt. Gratänger är ett bra sätt att servera grönsaker och idag blir det auberginer som får huvudrollen.

Ingredienser till 2 portioner

  • 1 skalad vitlöksklyfta
  • 2 burkar hela tomater
  • 2 mozzarellaostar (helst buffelmozzarella)
  • 1 ägg
  • 2 dl vetemjöl
  • 2 dl finriven parmesanost
  • ½ kruka färsk basilika
  • olivolja
  • salt
  • nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Hetta upp en gryta med ett par msk olivolja. Stek vitlöksklyftan tills den blir gyllenbrun och ta sedan upp den. Vitlöken ska bara ge smak till oljan.
  2. Krossa tomaterna i en bunke och lägg dem i grytan med olja. Lägg i plockade basilikablad. Låt tomaterna koka på medelvärme i en halvtimme. Rör om då och då. Smaka av med salt och peppar.
  3. Skär auberginen i 1 cm tjocka skivor på längden. Salta på båda sidorna.
  4. Sätt ugnen på 200 grader (gärna varmluft). Olja en ugnsform.
  5. Vispa upp ägget i en tallrik och häll mjölet på en annan tallrik.
  6. Vänd aubergineskivorna i ägget och därefter i mjölet.
  7. Värm en rejäl skvätt olja i en stekpanna. Stek aubergineskivorna på båda sidorna.
  8. Låt skivorna rinna av på hushålllspapper.
  9. Riv eller skär mozzarellan i bitar.
  10. Varva aubergine med tomatsås. parmesan och mozzarella i formen. Avsluta med tomatsås, mozzarella och parmesan på toppen. Ringla över lite olivolja och salta.
  11. Tillaga gratängen i ugnen cirka 25 minuter.
  12. Servera med en blandad sallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar