Tisdag är alltid fiskdag hos oss. Idag fanns fin koljafilé i fiskdisken och det var länge sedan jag gjorde en fiskgratäng. Sagt och gjort - en klassisk fiskgratäng på bordet!
Ingredienser till 2 portioner
- 400 g koljafilé
- salt och nymalen vitpeppar
- 2 msk pressad citron
- ½ dl vatten
- 2 msk riven lagrad ost
Sås
- 2 msk smör
- 1½ msk vetemjöl
- 1 dl grädde
- ½ dl vitt vin
- fiskspad från fiskformen
- salt och nymalen vitpeppar
Gratinerat potatismos
- 500 g potatis av mjölig sort
- 1 äggula
- 3 msk smör
- 1 krm riven muskotnöt
- salt och nymalen vitpeppar
- ev en skvätt mjölk eller grädde om moset är för tjockt
Topping
- ev några räkor
Gör så här:
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Dela fisken i lagom portionsbitar och lägg dem i en smord ugnsform. Pressa över lite citronsaft, salta och peppra. Häll en skvätt vatten vid sidan av fisken och täck med bakplåtspapper. Ställ formen mitt i ugnen och baka av i ca 15 minuter.
- Koka potatisen och pressa den. Blanda ner äggula och smör samt eventuellt lite mjölk eller grädde. Smaka av med salt, peppar och lite muskot.
- Smält smöret till såsen i en kastrull och blanda ner mjölet. Tillsätt fiskspadet från fiskformen, vin och grädde. Koka såsen på låg värme några minuter och smaka av med salt och peppar.
- Höj ugnstemperaturen till 250 grader.
- Spritsa potatismoset runt fisken i ugnsformen. Häll över såsen och strö över lite ost. Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.
- Strö eventuellt några skalade räkor över fisken inför serveringen. Servera med en blandad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar