tisdag 13 oktober 2020

Koljagratäng



Tisdag är alltid fiskdag hos oss. Idag fanns fin koljafilé i fiskdisken och det var länge sedan jag gjorde en fiskgratäng. Sagt och gjort - en klassisk fiskgratäng på bordet!

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g koljafilé
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 2 msk pressad citron
  • ½ dl vatten
  • 2 msk riven lagrad ost

Sås

  • 2 msk smör
  • 1½ msk vetemjöl
  • 1 dl grädde
  • ½ dl vitt vin
  • fiskspad från fiskformen
  • salt och nymalen vitpeppar

Gratinerat potatismos

  • 500 g potatis av mjölig sort
  • 1 äggula
  • 3 msk smör
  • 1 krm riven muskotnöt
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ev en skvätt mjölk eller grädde om moset är för tjockt

Topping

  • ev några räkor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Dela fisken i lagom portionsbitar och lägg dem i en smord ugnsform. Pressa över lite citronsaft, salta och peppra. Häll en skvätt vatten vid sidan av fisken och täck med bakplåtspapper. Ställ formen mitt i ugnen och baka av i ca 15 minuter.
  3. Koka potatisen och pressa den. Blanda ner äggula och smör samt eventuellt lite mjölk eller grädde. Smaka av med salt, peppar och lite muskot.
  4. Smält smöret till såsen i en kastrull och blanda ner mjölet. Tillsätt fiskspadet från fiskformen, vin och grädde. Koka såsen på låg värme några minuter och smaka av med salt och peppar.
  5. Höj ugnstemperaturen till 250 grader.
  6. Spritsa potatismoset runt fisken i ugnsformen. Häll över såsen och strö över lite ost. Gratinera mitt i ugnen 10-15 minuter.
  7. Strö eventuellt några skalade räkor över fisken inför serveringen. Servera med en blandad sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar