måndag 19 oktober 2020

Naanbröd




Alla som följt mig på bloggen tidigare vet att jag har en förkärlek för indisk mat. För att en indisk måltid ska bli fullständig krävs ett gott naanbröd. Jag har haft receptet tidigare på bloggen tillsammans med någon indisk gryta, t.ex dhal. Om man ska baka naanbröd till en måltid behövs lite tid för jäsning, men brödet går också bra att baka i förväg och förvara i frysen. När väl degen är klart går det snabbt att grädda bröden i en torr stekpanna. Servera brödet varmt (om du gjort dem i förväg går det bra att värma i mikron).


Ingredieser till 6 naanbröd 

  • 7½ dl vetemjöl
  • 2 dl mjölk
  • 1 ägg
  • 1 dl naturell yoghurt (3%)
  • 2 msk olja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • ½ tsk bakpulver
  • 2 tsk torrjäst

Gör så här:

  1. Lägg mjölet i en skål (gärna degblandarens skål). Ljumma mjölken.
  2. Vispa upp ägget och blanda med yoghurt, olja, salt, socker, bakpulver, jäst och ½ dl av mjölken.
  3. Häll blandningen över mjölet och blanda. Tillsätt resten av mjölken lite i taget och arbeta degen tills den känns smidig. Pensla degen med olja, plasta bunken och jäs degen i 2½ timme.
  4. Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda den någon minut. Dela degen i 6 bitar. Platta ut med handen och kavla varje bit till en avlång kaka.
  5. Grädda i torr och het stekpanna ett par minuter på varje sida.
  6. Låt dem svalna under bakduk och servera dem ljumna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar