måndag 30 mars 2020

Surdeg

En härligt bubblig surdegsgrumd ger ett gott bröd


Om du inte redan har en surdegsgrund i kylskåpet är det dags att börja nu. Med tomma jästhyllor i butikerna behövs den gamla metoden med surdeg, dessutom blir ju brödet både godare och nyttigare!
När du väl har din surdegsgrund förvarar du den i kylskåpet och matar den en gång i veckan genom att tillsätta ½ dl vatten och ½ dl mjöl. Rör om och låt den stå minst en halvtimme i rumstemperatur innan du ställer tillbaka den i kylskåpet. En surdeg kan du ha hur länge som helst och du kan dela den med dina vänner. Jag har haft min surdeg i flera år utan att behöva börja om.

Dag 1

  • 2 dl vatten
  • 2½ dl rågmjöl (använd gärna ekologiskt mjöl, det förenklar mognaden)

Dag 3

  • 1 dl vatten
  • 1 dl rågmjöl

Dag 4

  • 1 dl vatten
  • 1 dl rågmjöl

Gör så här:

  1. Första dagen blandar du vatten och mjöl i en glasburk med lock. Låt burken stå på ett varmt ställe, t.ex. i skåpet ovanför kylskåpet. Låt burken stå i 2 dygn. Rör i burken efter ett dygn.
  2. Tredje dagen tillsätt mjöl och vatten igen. Sätt på locket och ställ varmt ytterligare ett dygn.
  3. Fjärde dagen gör du samma sak som tredje dagen.
  4. Dag 5 är degen färdig att baka med - här på bloggen finns flera recept där jag använder rågsurdeg. Om du inte tänker baka direkt ställer du burken i kylen och tar fram den minst en gång i veckan och matar den. Om du inte bakar så ofta är det bra att hälla ut lite surdeg innan du matar den. Lycka till! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar