En härligt bubblig surdegsgrumd ger ett gott bröd
|
Om du inte redan har en surdegsgrund i kylskåpet är det dags att börja nu. Med tomma jästhyllor i butikerna behövs den gamla metoden med surdeg, dessutom blir ju brödet både godare och nyttigare!
När du väl har din surdegsgrund förvarar du den i kylskåpet och matar den en gång i veckan genom att tillsätta ½ dl vatten och ½ dl mjöl. Rör om och låt den stå minst en halvtimme i rumstemperatur innan du ställer tillbaka den i kylskåpet. En surdeg kan du ha hur länge som helst och du kan dela den med dina vänner. Jag har haft min surdeg i flera år utan att behöva börja om.
Dag 1
- 2 dl vatten
- 2½ dl rågmjöl (använd gärna ekologiskt mjöl, det förenklar mognaden)
Dag 3
- 1 dl vatten
- 1 dl rågmjöl
Dag 4
- 1 dl vatten
- 1 dl rågmjöl
Gör så här:
- Första dagen blandar du vatten och mjöl i en glasburk med lock. Låt burken stå på ett varmt ställe, t.ex. i skåpet ovanför kylskåpet. Låt burken stå i 2 dygn. Rör i burken efter ett dygn.
- Tredje dagen tillsätt mjöl och vatten igen. Sätt på locket och ställ varmt ytterligare ett dygn.
- Fjärde dagen gör du samma sak som tredje dagen.
- Dag 5 är degen färdig att baka med - här på bloggen finns flera recept där jag använder rågsurdeg. Om du inte tänker baka direkt ställer du burken i kylen och tar fram den minst en gång i veckan och matar den. Om du inte bakar så ofta är det bra att hälla ut lite surdeg innan du matar den. Lycka till!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar