onsdag 4 mars 2020

Köttfärsbiffar i italiensk tomatsås




Jag hade några pannbiffar i frysen som jag ville servera utan stekt lök och brunsås. Inget fel på klassisk pannbiff, men omväxling är alltid trevligt. Jag kokar en mustig tomatsås och låter biffarna värmas i såsen en stund. Nykokt kortpasta passar bra till. (Du kan självklart göra den här rätten med nystekta köttfärsbiffar.) Gör gärna dubbel sats av tomatsåsen och ställ i frysen, det blir en grund till en snabb middag någon annan dag.

Tomatsås

  • 1 burk krossade tomater av god kvalitet
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • 2 stjälkar selleri
  • 2 msk olivolja
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 skvätt vin, rött eller vitt om du har
  • 1 nypa strösocker
  • 1 kruka basilika
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Hacka lök, vitlök, selleri och morot. Fräs hacket i olivolja utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare någon minut.
  2. Häll i de krossade tomaterna och en skvätt vin. Låt såsen koka på låg värme i en dryg halvtimme, gärna längre.
  3. Tillsätt socker och smaka av med salt och peppar.
  4. Strimla basilikan och blanda ner i såsen.
  5. Lägg i biffar (nygjorda eller rest från en tidigare måltid). Låt alltsammans bli varmt under några minuter.
  6. Servera med pasta och en blandad sallad.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar