Än finns det skrei att köpa i fiskdisken - passa på innan det är slut på säsongen.
Ingredienser till 2 portioner
- 400 g skreifilé
- ½ l vatten
- ½ dl salt
- svartpeppar
- lite olivolja
Hollandaisesås
- 2 äggulor
- 1 msk vatten
- 1 msk pressad citron
- 1 tsk rivet citronskal
- 150 g smör
- salt och nymalen svartpeppar
Tillbehör
- 100 g bladspenat
- 2 vitlöksklyftor i tunna skivor
- 50 g fiskrom av valfri sort
- picklad fänkål
- lite plockad dill
- salt och nymalen svartpeppar
- delikatesspotatis, t.ex amandine
Gör så här:
- Blanda salt och vatten till en lag. Dela fisken i 2 portionsbitar och låt dem rimma i lagen i 30 minuter.
- Sätt ugnen på 125 grader. Torka av fisken och lägg den i en ugnsform. Ringla över lite olivolja och mal över svartpeppar. Baka mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 47 grader.
- Fräs spenat och vitlök i lite olja och smaka av med salt och peppar.
- Bryn smöret och ställ åt sidan och låt det svalna till ca 50 grader.
- Vispa samman äggulor, citronsaft och vatten i en kastrull och sjud till en pösig kräm på svag värme. Vispa hela tiden. Vispa ner smöret lite i taget i en tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. Smaka av med citronskal, salt och peppar. Späd eventuellt med lite vatten om du tycker såsen är för tjock.
- Servera fisken med sås, fänkål, lite plockad dill och nykokt delikatesspotatis. Toppa fisken med fiskrom.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar