lördag 14 mars 2020

Skrei med brynt hollandaisesås och spenat


             Än finns det skrei att köpa i fiskdisken - passa på innan det är slut på säsongen.

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g skreifilé
  • ½ l vatten
  • ½ dl salt
  • svartpeppar
  • lite olivolja

Hollandaisesås

  • 2 äggulor
  • 1 msk vatten
  • 1 msk pressad citron
  • 1 tsk rivet citronskal
  • 150 g smör
  • salt och nymalen svartpeppar

Tillbehör

  • 100 g bladspenat
  • 2 vitlöksklyftor i tunna skivor
  • 50 g fiskrom av valfri sort
  • picklad fänkål
  • lite plockad dill
  • salt och nymalen svartpeppar
  • delikatesspotatis, t.ex amandine

Gör så här:

  1. Blanda salt och vatten till en lag. Dela fisken i 2 portionsbitar och låt dem rimma i lagen i 30 minuter. 
  2. Sätt ugnen på 125 grader. Torka av fisken och lägg den i en ugnsform. Ringla över lite olivolja och mal över svartpeppar. Baka mitt i ugnen tills fisken har en innertemperatur på 47 grader.
  3. Fräs spenat och vitlök i lite olja och smaka av med salt och peppar.
  4. Bryn smöret och ställ åt sidan och låt det svalna till ca 50 grader.
  5. Vispa samman äggulor, citronsaft och vatten i en kastrull och sjud till en pösig kräm på svag värme. Vispa hela tiden. Vispa ner smöret lite i taget i en tunn stråle. Ta inte med bottensatsen. Smaka av med citronskal, salt och peppar. Späd eventuellt med lite vatten om du tycker såsen är för tjock.
  6. Servera fisken med sås, fänkål, lite plockad dill och nykokt delikatesspotatis. Toppa fisken med fiskrom.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar