Brynt smör gör mycket för smaken |
2 portioner
- 300 g laxfilé med skinn
- salt och nymalen svartpeppar
- rapsolja att steka i
Palsternackspuré
- 400 g potatis av mjölig sort
- 100 g palsternacka
- 25 g smör
- 1 dl grädde
- salt och nymalen svartpeppar
Picklad blomkål och rödlök ger en pigg smak |
Picklad rödlök
- 2 rödlökar i tunna skivor
- ½ dl ättikssprit
- 1 dl socker
- 1½ dl vatten
Picklad blomkål
- ½ blomkålshuvud i små buketter
- ½ dl ättiksssprit
- 1 dl socker
- 1½ dl vatten
- 1 lagerblad
- ½ tsk dillfrön
- 1 msk senapsfrön
- ½ msk salt
Tillbehör:
- brynt smör
Gör så här:
- Börja med de picklade grönsakerna. Koka upp blomkålen i lite vatten och lägg den i en burk tillsammans med kryddorna. Koka upp 1-2-3-lagen och häll den het över blomkålsbuketterna.
- Lägg den skivade rödlöken i en burk och koka upp lagen. Låt lagen svalna lite och häll den över rödlöken. Ställ båda burkarna åt sidan fram till serveringen, minst ett par timmar.
- Skala potatis och palsternacka och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Dela laxen i portionsbitar. Salta och peppra.
- Stek laxbitarna i rapsolja på skinnsidan. Vänd laxen och stek klart i ugnen till en innertemperatur på 48 grader.
- Häll av vattnet från potatis och palsternackor och mosa med potatisstöt. Vispa ner smör och grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Servera fisken tillsammans med moset och de picklade grönsakerna. Skeda över lite brynt smör.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar