lördag 18 mars 2017

Lax med palsternackspuré och picklade grönsaker

Brynt smör gör mycket för smaken

 

2 portioner

  • 300 g laxfilé med skinn
  • salt och nymalen svartpeppar
  • rapsolja att steka i

Palsternackspuré

  • 400 g potatis av mjölig sort
  • 100 g palsternacka
  • 25 g smör
  • 1 dl grädde
  • salt och nymalen svartpeppar

Picklad blomkål och rödlök ger en pigg smak

Picklad rödlök

  • 2 rödlökar i tunna skivor
  • ½ dl ättikssprit
  • 1 dl socker
  • 1½ dl vatten

Picklad blomkål

  • ½ blomkålshuvud i små buketter
  • ½ dl ättiksssprit
  • 1 dl socker
  • 1½ dl vatten
  • 1 lagerblad
  • ½ tsk dillfrön
  • 1 msk senapsfrön
  • ½ msk salt

Tillbehör:

  • brynt smör

Gör så här:

  1. Börja med de picklade grönsakerna. Koka upp blomkålen i lite vatten och lägg den i en burk tillsammans med kryddorna. Koka upp 1-2-3-lagen och häll den het över blomkålsbuketterna.
  2. Lägg den skivade rödlöken i en burk och koka upp lagen. Låt lagen svalna lite och häll den över rödlöken. Ställ båda burkarna åt sidan fram till serveringen, minst ett par timmar.
  3. Skala potatis och palsternacka och skär dem i bitar. Koka dem mjuka i saltat vatten.
  4. Sätt ugnen på 150 grader.
  5. Dela laxen i portionsbitar. Salta och peppra.
  6. Stek laxbitarna i rapsolja på skinnsidan. Vänd laxen och stek klart i ugnen till en innertemperatur på 48 grader.
  7. Häll av vattnet från potatis och palsternackor och mosa med potatisstöt. Vispa ner smör och grädde till lagom konsistens. Smaka av med salt och peppar.
  8. Servera fisken tillsammans med moset och de picklade grönsakerna. Skeda över lite brynt smör.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar