Jordärtskockor är en fantastisk rotfrukt. Ugnsbaka dem eller gör en soppa. Idag blir det soppa som jag toppar med knaperstekt bacon. Så här i våffeltider får det bli en våffelsmörgås till! Du kan göra rätten vegetarisk genom att avstå från bacon och skinka.
Ingredienser till 2 portioner
- 300 g jordärtskockor
- 1 schalottenlök
- lite smör att fräsa i
- 5 dl grönsaksbuljong
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl grädde
- saften av ½ citron
- salt och nymalen svartpeppar
- ½ paket bacon att toppa med
Våffelsmörgås
- 4 skivor formbröd
- 4 skivor lagrad ost
- 2 skivor rökt skinka
- smör
Gör så här:
- Skala och skiva jordärtskockorna. Lägg dem i vatten med en citronskiva så mörknar de inte.
- Skala och skiva löken.
- Fräs lök och skockor i en kastrull med lite smör. Häll på buljong, citronsaft och vin och låt koka i cirka 20 minuter tills skockorna är mjuka.
- Tillsätt grädde och koka upp.
- Mixa soppan med stavmixer eller i en kannmixer. Smaka av med salt och peppar.
- Skär bacon i små bitar och stek dem knapriga.
- Lägg ut brödskivorna och lägg ost och skinka på 2 av dem och lägg på de andra två skivorna så att du får dubbelmackor. Bred lite smör på utsidan av smörgåsarna. Grädda i våffeljärn och dela dem sedan på snedden.
- Servera soppan i varma tallrikar och toppa med bacon. Servera våffelmackorna till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar