Koreansk mat är fräsch och smakrik. Gör din egen bibimbap och har du inte redan prövat så är det dags nu! Allt i en skål - ät med pinnar eller sked.
Ingredienser till 2 portioner
- 2 dl ris, japanskt eller koreanskt
- 1½ dl kimchi
- 2 ägg
- koreansk chilipasta (gochujang)
Marinerat kött
- 100-150 g entrecôte
- 1 msk ljus soja
- ½ msk socker
- 1 tsk sesamolja
- 1 msk vitt vin
- 1 riven vitlöksklyfta
- 1 salladslök, tunt skivad
Picklad gurka, böngroddar och morot
- ½ gurka
- 100 g färska böngroddar
- 1 grovt riven morot
- 1 bit tunt skivad purjolök
- 3 msk risvinäger
- 1 msk socker
- 1 msk salt
- 1½ msk gochujang
Spenat
- 100 g färsk babyspenat
- ½ msk ljus soja
- ½ fint skivad salladslök
- ½ msk sesamolja
- ½ msk rostade sesamfrön
Gör så här:
- Blanda marinaden till köttet. Strimla köttet tunt och lägg i marinaden. Låt stå medan du gör resten av ingredienserna.
- Blanda lagen till grönsakerna. Skiva gurkan tunt (helst på mandolin). Häll kokande vatten över böngroddarna, häll av och skölj med kallt vatten. Lägg gurka, böngroddar och riven morot i 3 olika skålar. Blanda i lagen och purjolöken. Häll 1/3 av lagen i vardera skålen. Lägg något tungt på gurkan och tillsätt 1 tsk sesamolja i skålen med böngroddar. Låt skålarna stå minst en halvtimme i kylen och häll av vätskan före serveringen.
- Koka riset enligt anvisningen på förpackningen.
- Lägg spenaten i ett durkslag. Koka vatten och häll det över spenaten. Skölj med kallt vatten och krama ur. Blanda med resten av ingredienserna.
- Häll av marinaden från köttet och stek på hög värme.
- Stek 2 ägg i en annan panna på låg värme. Stek bara på ena sidan, gulan ska fortfarande vara lös och krämig.
- Lägg upp i skålar med riset i botten med kimchi och resten av ingredienserna i grupper ovanpå. Toppa med det stekta ägget. Strö över rostade sesamfrön och servera chilipastan till.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar