lördag 30 januari 2016

Torskrygg med brynt smör, broccolimos och mandelpotatis

 

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g torskrygg
  • ½ dl salt
  • 5 dl vatten
  • svartpeppar från kvarnen

Broccolimos

  • 500 g färsk broccoli
  • salt
  • 50-75 g färskost
  • svartpeppar
  • riven muskot

Gör så här:

  1. Blanda salt och vatten. Dela torsken i 2 portionsbitar och låt fisken rimma i lagen 15-20 minuter. Sätt ugnen på 150 grader. Torka av fisken och lägg den i en ugnsform och mal över lite svartpeppar. Baka i ugnen ca 15 minuter till 48-50 graders innertemperatur (använd termometer).
  2. Dela broccolin i små buketter och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Häll av allt vatten och mixa ett slätt mos med stavmixer. Rör ner färskosten och smaksätt med salt, peppar och lite riven muskot.
  3. Servera fisk och broccolimos med mandelpotatis. Ringla lite brynt smör över inför serveringen.

Frukostbullar med tranbär, aprikoser och valnötter


Frukostbullar fullproppade med frukt och nötter


Ingredienser till ca 30 stycken

  • ½ pkt jäst
  • 6 dl vatten, knappt fingervarmt
  • 4 msk kallpressad rapsolja
  • 2 msk flytande honung
  • 1½ dl valnötter, grovt hackade
  • 1 dl tranbär, grovt hackade
  • 1 dl aprikoser, grovt hackade
  • ½ dl krossade linfrön
  • 4 dl dinkelmjöl med fullkorn
  • 4 dl rågsikt
  • 6-7 dl vetemjöl special
  • 1½ msk salt



Gör så här:

  1. Rör ut jästen i vattnet. (Gärna i degblandare.) Tillsätt övriga ingredienser förutom saltet. Spara lite av vetemjölet. Arbeta degen kraftigt (5 minuter i maskin). Tillsätt saltet och eventuellt resten av vetemjölet, arbeta degen ytterligare ett par minuter. Strö mjöl över degen, plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek, ca 40 minuter.
  2. Ta upp degen på mjölat bakbord och dela degen i  två bitar. Rulla ut varje bit till en längd och dela varje längd i 15 bitar - använd ett runt träskaft. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper och låt dem jäsa under bakduk ca 30 minuter. Värm under tiden ugnen till 215 grader varmluft, annars 240 grader.
  3. Grädda 15-20 minuter.
  4. Låt bullarna svalna på galler utan bakduk.


torsdag 28 januari 2016

Kycklinglår med gratinerad avokado och couscous





Kycklinglår eller kycklingben är prisvärda styckningsdetaljer. Du kan också köpa en hel kyckling och stycka den till den här rätten,

4 portioner

  • 1 kg kycklinglår eller kycklingben
  • 50 g smör
  • 2 msk soja
  • salt och nymalen svartpeppar
  • två kvistar timjan
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 avokador
  • 8 soltorkade tomater i olja
  • 15 urkärnade kalamataoliver
  • 1 dl riven lagrad ost


Gör så här:

  1. Smält smör och blanda med soja, pressad vitlök, salt och svartpeppar. Finhacka timjan och blanda ner i smöret. Pensla kycklingdelarna med smörblandningen och stek dem i ugnen ca 25 minuter (innertemperatur 75 grader).
  2. Dela avokadorna och ta ur kärnan. Blanda hackade soltorkade tomater med oliver och lägg blandningen på avokadohalvorna. Toppa med riven ost och ställ in i ugnen och gratinera tillsammans med kycklingen de sista 10 minuterna.
  3. Servera kycklingen med avokado och couscous.

måndag 25 januari 2016

Biffar med belugalinser




Vegetariska biffar med mycket smak!

Ingredienser till 3 portioner

  • 1 dl belugalinser
  • 2 dl vatten
  • ½ msk koncentrerad grönsaksbuljong
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 3 soltorkade tomater i olja
  • 1 kokt potatis
  • 1 äggula
  • ½ tsk dijonsenap
  • salt och nymalen svartpeppar
  • rapsolja att steka i


Gör så här:

  1. Koka linserna i vatten och buljong ca 25 minuter.
  2. Häll av vattnet och låt linserna svalna.
  3. Riv moroten grovt och hacka lök, vitlök och tomater. Fräs i stekpanna i lite av oljan från burken med tomater och låt svalna.
  4. Kör ihop kokt potatis, linser och grönsaksfräs i matberedaren. Rör ner en äggula och smaksätt med senap, salt och peppar.
  5. Forma biffar och stek dem ett par minuter på varje sida i lite olja.
  6. Servera med en god blandad sallad.

söndag 24 januari 2016

Högrevsgryta



Efter vinterpromenaden smakar det gott med en mustig gryta som redan står klar och väntar.

4 portioner

  • 1 kg högrev
  • 25 g smör
  • 2 gula lökar
  • 3 vitlöksklyftor
  • 100 g rökt sidfläsk
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk koncentrerad oxbuljong
  • 1 morot
  • 150 g rotselleri
  • 10 champinjoner
  • 2 kvistar timjan
  • 1 dl grädde
  • lite hackad persilja att toppa med
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Skär köttet i 4 cm stora tärningar. Klyfta löken och skiva vitlöken tunt. Skär fläsket i små tärningar och repa bladen av timjankvistarna.
  2. Bryn smöret i en gryta. Lägg i fläsk- och köttärningar och bryn väl runt om. Tillsätt lök, vitlök, buljong, tomatpuré och timjanblad. Salta och peppra.
  3. Häll över hett vatten (använd vattenkokaren) så att det knappt täcker. Koka grytan i 1½ timme tills köttet är mjukt och faller isär.
  4. Skala och skär morötter och rotselleri i tärningar och champinjonerna i kvartar. Stek i lite smör i en stekpanna. Lägg alltsammans i grytan och låt grytan koka ytterligare 20 minuter. Tillsätt grädden och smaka av med ytterligare salt och peppar. Red eventuellt av med lite maizena utrörd i vatten. Toppa grytan med hackad persilja.
  5. Servera grytan med kokt potatis eller potatismos.

Avokadoröra med vitlök




En enkel förrätt där avokadoröra serveras på en bit stekt bröd med en citronklyfta och några goda kalamataoliver.

4 portioner

  • 2 mogna avokador
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1½ msk pressad citron
  • 1 msk god olivolja
  • 2 krm salt
  • nymald svartpeppar

Tillbehör

  • 4 skivor vitt lantbröd
  • 1 vitlöksklyfta
  • 20 kalamataoliver
  • 1 citron

Gör så här:

  1. Dela avokadon och gröp ur den med en sked. Mosa med citronsaft, olja, salt och peppar med en gaffel eller i en matberedare.
  2. Stek brödskivorna i lite smör och gnid dem med en ituskuren vitlöksklyfta. Lägg på avokadoröran och servera genast med citronklyftor och kalamataoliver.

lördag 23 januari 2016

Pestospätta i ugn





I kylen fanns lite överbliven pesto och lite crème fraiche. Tillsammans fick det bli ett täcke över ugnsbakad fisk.

2 portioner

  • 400 g spättafiléer
  • ½ dl grön pesto
  • 1 dl crème fraiche
  • salt och nymalen svartpeppar
  • 2 msk flagad mandel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Vik ihop spättafiléerna och lägg dem i en smord ugnsform. Salta och peppra.
  3. Rör ihop pesto och crème fraiche och bred  blandningen över fiskfiléerna.
  4. Strö över den flagade mandeln och sätt in formen mitt i ugnen. Baka av i ca 20 minuter.
  5. Servera fisken med pressad potatis och en blandad sallad.