söndag 19 juni 2016

Kycklingfilé med sparris och hollandaisesås




Här serverar jag örtkryddade kycklingfiléer med grön sparris och hemgjord hollandaisesås  enligt Maud Onnermarks metod med rumsvarmt i stället för smält smör. Nykokt färskpotatis och sommarmiddagen är klar!

Ingredienser till 4 portioner

  • 4 kycklingbröstfiléer (ca 700 g)
  • 2 kvistar rosmarin
  • 2 kvistar timjan
  • salt och nymalen svartpeppar
  • smör och rapsolja att steka i
  • grön sparris
  • olivolja att fräsa i

Hollandaisesås

  • 4 äggulor
  • 2½ msk vatten
  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3-4 tsk pressad citron
  • salt och nymalen vitpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Repa rosmarin och timjan och hacka samman.
  3. Skär en ficka i varje filé och fyll med lite örthack. Salta och peppra filéerna.
  4. Bryn i smör och rapsolja och stek klart filéerna i ugnen till en innertemperatur på 72 grader.
  5. Bryt av den torra nedre biten på sparrisen. Stek i olivolja och salta.
  6. Vispa samman äggulor och vatten till en tjock kräm över vattenbad eller svag värme. När äggkrämen tjocknat, vispa hela tiden och passa noga så att det inte blir äggröra! Ta kastrullen från värmen och vispa ner smöret klickvis.
  7. Smaka av med pressad citron, salt och vitpeppar. Servera genast eller håll såsen varm över ljummet vattenbad fram till serveringen.
  8. Lägg upp skivade kycklingfiléer, sparris och hollandaisesås tillsammans med färskpotatis på varma tallrikar.

Rödbetor med chèvre och honung




En god och lättgjord förrätt där rödbetorna får sällskap av chèvre i ugnen.

Ingredienser till 2 portioner

  • 5 små färska rödbetor
  • 75 g chèvre
  • 1 msk flytande honung att ringla över
  • 1 msk färska timjanblad
  • 1 msk pinjenötter
  • flingsalt
  • rucola till servering

Gör så här:

  1. Koka rödbetorna i saltat vatten ca 20 minuter. Låt rotspetsen och lite av blasten sitta kvar. Spola de varma rödbetorna i kallt vatten. Skala genom att trycka bort skalet. Använd plasthandskar om du inte vill bli helt röd om händerna.
  2. Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Skiva rödbetorna tunt och lägg ut dem på ett ugnssäkert fat. Smula över getosten och strö över timjan och pinjenötter. Ringla över lite honung och strö till sist över lite flingsalt. Gratinera i övre delen av ugnen ca 5 minuter tills osten börjar smälta.
  4. Strö över lite rucola inför serveringen.


lördag 18 juni 2016

Inkokt lax




Inkokt lax är enkel och god sommarmat, som kan förberedas i god tid.

Ingredienser till 2 portioner

  • 2 portionsbitar skinnfri laxfilé (ca 350 g)
  • ½ l vatten
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1½ tsk salt
  • 3 vitpepparkorn
  • 2 kryddpepparkorn
  • 1 lagerblad
  • ½ gul lök
  • ½ morot
  • 2 dillkvistar

Gör så här:

  1. Skala och dela grönsakerna i grova bitar. Koka upp vattnet med övriga ingredienser och låt lagen koka 5-10 minuter.
  2. Sjud fiskbitarna i lagen 5 minuter. Se till att lagen täcker fisken.
  3. Låt fisken svalna i lagen
  4. Servera fisken med nykokt färskpotatis, kokta grönsaker, presssgurka och egengjord dillmajonnäs. (Recept på pressgurka finns under etiketten tillbehör.)

Dillmajonnäs

  • 1 ägg (obs hela ägget)
  • 2 dl neutral olja
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • salt och nymalen vitpeppar
  • ½ dl finskuren dill

Gör så här:

  1. Mät upp alla ingredienser utom dillen i en hög blandningsskål. Se till att alla ingredienser håller samma temperatur så att majonnäsen inte spricker.
  2. Kör ihop med mixerstav några sekunder.
  3. Tillsätt dill och smaka av med salt och peppar.

torsdag 16 juni 2016

Chokladmuffins med hallon

Choklad och hallon är alltid en god kombination

12 stycken

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 3 dl socker
  • 3 ägg
  • 4½ dl vetemjöl
  • 1½ tsk bakpulver
  • 2 msk kakao
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 dl mjölk
  • 2 dl hallon, färska eller frysta
  • florsocker att pudra över


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader och ställ 12 pappersformar i en muffinsplåt.
  2. Rör smör och socker poröst. Tillsätt äggen, ett i taget under vispning. Rör ner mjölet blandat med bakpulver, vaniljsocker och kakao. Tillsätt mjölken.
  3. Blanda försiktigt ner hallonen.
  4. Klicka smeten i formarna och grädda mitt i ugnen ca 20 minuter.
  5. Låt svalna och pudra eventuellt med florsocker inför servering.

onsdag 15 juni 2016

Torskrygg med salsa verde




En fräsch fiskrätt så här i sommartider. Servera med nykokt färskpotatis och stekt grön sparris.

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g skinnfri torskrygg
  • ½ l vatten
  • ½ dl salt
  • nymalen svartpeppar

Salsa verde

  • 4 salladslökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 msk kapris
  • 3 ansjovisfiléer
  • 2 tsk dijonsenap
  • ½ kruka basilika
  • ½ kruka mynta
  • några kvistar bladpersilja
  • ½ påse babyspenat (ca 35 g)
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl olivolja med fruktig smak
  • salt och nymalen svartpeppar
Salsa verde

Gör så här:

  1. Skär löken i mindre bitar. Kör dem snabbt i matberedare tillsammans med vitlök, kapris, ansjovis och senap.
  2. Tillsätt basilika, mynta, persilja och spenat. Mixa, men låt inte dressingen bli slät.
  3. Rör ner vinäger och olja. Smaksätt med salt och nymalen svartpeppar.
  4. Ställ in i kylen för att mogna. Den salsa som blir över kan sparas i en burk med lock i kylen några dagar. Gott till grillat!
  5. Blanda salt och vatten tills saltet löst sig. Dela fisken i 2 portionsbitar och lägg dem i saltlagen. Låt dem rimma i cirka 15 minuter. Värm under tiden ugnen till 150 grader. Torka av fiskbitarna och lägg dem i en ugnsform. Mal över svartpeppar och baka fisken tills innertemperaturen är ca 47 grader.
  6. Lägg upp fisken på varma tallrikar tillsammans med potatis och stekt sparris. Ringla över salsa verde.

måndag 6 juni 2016

Vitvinsmarinerad fläskkotlett med bea




Dags att grilla. Fläskkotletter som fått marinera i vitt vin blir gott. Till detta en hemslagen bea. Har nyligen prövat Maud Onnermarks metod att använda rumstempererat smör i stället för smält smör. Jättebra och jättelätt. Tack till Matmagasinets redaktör! Samma metod använder jag numera också när jag gör en hollandaisesås.

Ingredienser till 4 portioner

  • 4 marmorerade fläskkotletter med ben
  • 2 dl torrt vitt vin
  • ½ dl vatten
  • en rejäl knippe blandade färska örtkryddor
  • nymalen svartpeppar
  • salt
  • olivolja att pensla med

Bearnaisesås

  • ½ dl vitvinsvinäger
  • ½ dl vatten
  • 6 vitpepparkorn
  • 2 stjälkar fransk dragon
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 3 äggulor
  • 150 g rumsvarmt smör
  • 1 msk finhackad dragon eller 1 tsk torkad
  • salt

Gör så här:

  1. Skär örtkryddorna grovt och blanda marinaden till kotletterna och låt den stå en stund. Lägg kotletterna i dubbla plastpåsar och häll över marinaden. Låt stå i kylskåp ett par timmar. Ta fram och torka av kotletterna innan du tänder grillen. Salta. peppra, pensla med olivolja och grilla när du har fin glöd. Det går också bra att steka kotletterna eller använda grillpanna.
  2. Koka upp vinäger, vatten, dragonstjälkar, vitpepparkorn och lök. Koka ihop tills 2 msk återstår. Sila av och häll tillbaka reduktionen i kastrullen. Tillsätt äggulorna och vispa samman på svag värme eller över vattenbad. Det ska bli en tjock kräm.
  3. Ta kastrullen från värmen och vispa ner klickar av det rumsvarma smöret till en tjock sås. Smaka av med salt och hackad dragon.
  4. Servera kotletter och sås med grillade tomater och färskpotatis. (Kokt färskpotatis kan du ge lite färg på grillen.)


söndag 5 juni 2016

Kycklingfilé fylld med basilika och parmesan

 

En lätt sommarmiddag med kyckling, kall basilikasås, färskpotatis och grön sparris.

 

Ingredienser till 4 portioner

  • 6 hg kycklingfilé med skinn
  • ½ kruka basilika
  • 3 msk riven parmesanost
  • 1 msk crème fraiche
  • salt och nymalen svartpeppar

Kall basilikasås

  • 1 kruka basilika
  • 1 dl grovt riven parmesanost
  • 2 dl crème fraiche
  • en skvätt mjölk
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Finhacka basilika och blanda den med parmesan och crème fraiche till fyllningen.
  3. Skär en djup ficka i varje filé och fyll. Sätt eventuellt en tandpetare i filén för att hålla ihop så att fyllningen inte kryper ut.
  4. Salta, peppra och stek filéerna i smör tills de får en gyllenbrun yta. Ös med smör under stekningen.
  5. Stek klart filéerna i ugnen till 72 graders innertemperatur.
  6. Plocka basilikabladen till såsen och kör dem i en blender tillsammans med parmesan och crème fraiche. Blanda i lite mjölk till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.
  7. Koka färskpotatis i saltat vatten. Stek sparrisen i olivolja och strö över lite flingsalt.
  8. Låt kycklingen vila i folie ca 5 minuter och skär därefter upp filéerna i sneda skivor.
  9. Servera kycklingen med färskpotatis, sparris och basilikasås.