Torskrygg med musslor och skummig sås |
Servera fisken med skummig sås, musslor, blomkålspuré och kokt delikatesspotatis.
Ingredienser till 2 portioner
- 400 g torskrygg
- ½ dl salt
- 5 dl vatten
- olivolja att ringla över
- nymalen svartpeppar
Musselsås
- 250g färska eller frysta musslor med skal
- 1 hackad schalottenlök
- 1 skivad vitlöksklyfta
- några kvistar grovt hackad färsk timjan
- 2 tsk olivolja
- 1 dl torrt vitt vin
- 1 dl vatten
- 1 dl grädde
- 1 skvätt mellanmjölk
- salt och nymalen vitpeppar
Blomkålspuré
- ½ blomkålshuvud
- 1 dl grädde
- salt
- citron
Gör så här:
- Blanda rimningslagen och lägg ner torsken delad i portionsbitar. Rimma i ungefär 15 minuter.
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Borsta musslorna och dra bort skägget. Kasta de som inte stängs när du knackar dem i bänken.
- Dela blomkålen i bitar och koka den i grädden. Mixa till en slät puré och smaksätt med salt och lite citronsaft.
- Ta upp torsken och torka av den. Lägg den i en ugnsform, ringla över lite olivolja och mal över svartpeppar. Baka av i ugnen tills innertemperaturen är 45 grader.
- Bryn schalottenlök, vitlök och timjan i olivolja. Lägg i musslorna och häll på vin och vatten. Koka under lock ca 5 minuter. Sila av vätskan i en kastrull, koka ner tills hälften återstår. Tillsätt grädde och koka upp. Ställ musslorna åt sidan till serveringen. Smaka av såsen med salt och peppar. Häll i en skvätt mellanmjölk och skumma såsen med stavmixer.
- Lägg upp fisken med blomkålspuré, musslor och potatis på varma tallrikar. Häll den skummande såsen över fisken.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar