Nybakat! |
Idag blev det surdegsbak igen. Den här gången med lite linfrön i degen.
Ingredienser till 2 bröd
- 1½ dl surdegsgrund
- 2 dl linfrön
- 3 dl blötläggningsvatten
- 7½ dl kallt vatten
- 500 g rågsikt
- 500 g vetemjöl
- 25 g salt
Gör så här:
- Lägg linfrön i lite vatten och låt dem ligga i en halvtimme. Sila av vattnet.
- Blanda surdegsgrund med kallt vatten, linfrön, rågsikt och vetemjöl. Kör blandningen i maskin i minst 5 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter.
- Plasta bunken och låt degen stå i cirka 8 timmar (över dagen) i rumstemperatur.
- Täck en stor skål med en bakduk och strö mjöl på bakduken.
- Häll ut degen på en väl mjölad bänk. Vik ihop degen till ett paket och lägg paketet i skålen med bakduk. Vik över bakduken och ställ skålen i kylen över natten.
- Nästa morgon: Sätt ugnen på 250 grader.
- Häll försiktigt ut degen på mjölat bakbord utan att arbeta den. Dela degen i två delar och forma försiktigt 2 bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden vila under bakduk i ca 30 minuter. Pudra över lite mjöl och skär några snitt med rakblad eller brödsnittare.
- Ställ in plåten mitt i ugnen och kasta in lite vatten i ugnen.
- Grädda i 10 minuter och sänk därefter ugnstemperaturen till 210 grader. Grädda ytterligare 20 minuter.
- Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar