onsdag 25 april 2018

Surdegsbröd med linfrön


Nybakat!


Idag blev det surdegsbak igen. Den här gången med lite linfrön i degen.

Ingredienser till 2 bröd

  • 1½ dl surdegsgrund
  • 2 dl linfrön
  • 3 dl blötläggningsvatten
  • 7½ dl kallt vatten
  • 500 g rågsikt
  • 500 g vetemjöl
  • 25 g salt

Gör så här:

  1. Lägg linfrön i lite vatten och låt dem ligga i en halvtimme. Sila av vattnet.
  2. Blanda surdegsgrund med kallt vatten, linfrön, rågsikt och vetemjöl. Kör blandningen i maskin i minst 5 minuter. Tillsätt saltet och kör ytterligare 5 minuter.
  3. Plasta bunken och låt degen stå i cirka 8 timmar (över dagen) i rumstemperatur.
  4. Täck en stor skål med en bakduk och strö mjöl på bakduken.
  5. Häll ut degen på en väl mjölad bänk. Vik ihop degen till ett paket och lägg paketet i skålen med bakduk. Vik över bakduken och ställ skålen i kylen över natten.
  6. Nästa morgon: Sätt ugnen på 250 grader.
  7. Häll försiktigt ut degen på mjölat bakbord utan att arbeta den. Dela degen i två delar och forma försiktigt 2 bröd. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper. Låt bröden vila under bakduk i ca 30 minuter. Pudra över lite mjöl och skär några snitt med rakblad eller brödsnittare.
  8. Ställ in plåten mitt i ugnen och kasta in lite vatten i ugnen.
  9. Grädda i 10 minuter och sänk därefter ugnstemperaturen till 210 grader. Grädda ytterligare 20 minuter.
  10. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar