Vietnamesiska vårrullar passar bra till förrätt, på buffén eller som en liten kvällsrätt. Försök att rulla fasta rullar så går det lättare att dela dem inför serveringen!
Ingredienser till 4 portioner
- 8-10 rispappersark
- 500 g räkor med skal
- 1 morot
- 4 salladslökar
- 20 cm gurka
- 2 dl strimlad isbergssallad
- 1 dl hackad koriander (kan uteslutas)
- ½ dl hackad mynta
- 1 dl hackade cashewnötter
- 50 g glasnudlar
- 2 msk risvinäger
- 1 msk socker
Dipsås 1
- 1 dl vatten
- 2 msk fisksås
- 2 msk limesaft
- 1 klyfta vitlök, finhackad
- 2 msk socker
- ½ finhackad citrongräs (ljusa delen)
- 1 röd chilifrukt, finhackad
Dipsås 2
- ½ dl japansk soja
- 1 tsk ingefära
- 1 msk sesamolja
- 1 pressad lime
- ½ röd chili, fint hackad
- 1 tsk honung
Gör så här:
- Börja med nudlarna. Koka upp vatten och lägg i nudlarna. Låt stå i 3 minuter. Häll av och spola nudlarna i kallt vatten. Låt rinna av i durkslag och klipp i mindre bitar. Ställ åt sidan.
- Dela gurkan på längden och gröp ur kärnorna. Skär gurka och morot i tunna stavar. Strimla isbergssallad och salladslök mycket fint. Blanda alla grönsakerna i en stor bunke och tillsätt hackad koriander, mynta, nötter, risvinäger och socker. Blanda till sist ner glasnudlarna och de skalade räkorna.
- Blötlägg ett rispapper i taget i en skål med varmt vatten (några sekunder). Ta upp och lägg på en skärbräda.
- Lägg lite av fyllningen på rispapprets nedre delen och vik över rispapprets botten. Vik därefter in sidorna och rulla samman till en fast rulle. Ställ kallt fram till serveringen
- Inför serveringen delar du varje rulle på snedden. Du behöver en riktigt vass kniv.
- Blanda samman alla ingredienser till en av dipsåserna (eller båda) och vispa tills sockret löst sig. Låt varje gäst få en liten skål med dipsås att doppa i.
Älskar också dessa vietnamesiska sommarrullar. Fyllda med fräscha grönsaker...godare får man leta efter.
SvaraRaderaRiktig sommarmat!
Radera