fredag 14 juli 2017

Skållade grahamsbullar med tranbär

Hållbara bullar som inte smular




Ingredienser till 25-30 bullar

  • 6 dl grahamsmjöl
  • 6 dl kokande vatten
  • 3 dl fingervarmt vatten
  • 50 g jäst
  • 2 msk neutral olja
  • 2 tsk salt
  • 2 dl tranbär (kan uteslutas eller ersättas med russin)
  • 10 dl vetemjöl
  • filmjölk till pensling


Knåda på mjölat bakbord



Jäs på plåtar med bakplåtspapper

Gör så här:

  1. Häll upp grahamsmjölet i en bunke och slå det kokande vattnet över. Rör om och låt svalna till fingervarmt.
  2. Rör ut jästen i den mindre mängden fingervarmt vatten och häll det tillsammans med tranbären i grahamsgröten.
  3. Tillsätt olja, salt och nästan allt vetemjöl och arbeta kraftigt till en smidig deg (ca 5 min i maskin).
  4. Strö över lite mjöl, plasta bunken och degen jäsa cirka 40 minuter.
  5. Sätt ugnen på 240 grader (gärna varmluft). Ta upp degen på mjölat bakbord och knåda för hand. Rulla ut degen till 2 längder. Platta till längderna lätt med handen och dela i 25 - 30 trekantiga bitar.
  6. Lägg bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Jäs under bakduk i 30 minuter.
  7. Pensla med filmjölk och grädda mitt i ugnen i 15 minuter.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar