onsdag 27 juli 2016

Lammfärsbiffar med tabbouleh och hummus



En fräsch sommarrätt med libanesisk touch. Tabbouleh är en libanesisk persiljesallad som passar bra som tillbehör till sommarens grillrätter. Lammfärsbiffarna kan stekas eller grillas.

4 portioner

Lammfärsbiffar

  • 600 g lammfärs
  • 2 ägg
  • 2 msk ströbröd
  • ½ dl vatten
  • 3 klyftor vitlök, rivna
  • 2 msk färska timjanblad
  • salt och nymalen svartpeppar
  • rapsolja att steka i eller pensla på om du grillar


Tabbouleh

  • 250 g bladpersilja
  • 2 dl bulgur
  • 2 schalottenlökar
  • saften av 1 citron
  • 1 dl god olivolja
  • 3 tomater
  • 2 msk finhackad mynta
  • salt och nymalen svartpeppar


Hummus

  • 1 brk kikärter
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ röd chili
  • ½ tsk spiskummin
  • 1 msk pressad citronsaft
  • 1 dl olivolja
  • 1 msk tahini
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Förbered tabbouleh genom att blötlägga bulgur (ska inte koka). Häll bulgur i en skål och täck med kallt vatten. Låt stå ett par timmar. Låt grynen rinna av i en sil och pressa ur vattnet.
  2. Hacka lök, persilja och mynta. Blanda bulgur med hacket. Häll på citronsaft och olivolja. Krydda med salt och peppar. Låt salladen stå i kylen och mogna ett par timmar i kylen. Dela, kärna ur och hacka tomaterna. Blanda ner hacket i salladen strax före serveringen.
  3. Blanda alla ingredienser utom salt och peppar och hälften av oljan till hummus. Kör i matberedaren till en slät röra. Smaksätt med salt och peppar. Blanda ner resten av oljan lite i taget tills du får rätt konsistens.
  4. Blanda alla ingredienser till lammfärsbiffarna. Smaksätt med salt och peppar. Forma biffar och stek i rapsolja. Om du vill grilla biffarna penslar du dem först med rapsolja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar