Lasagne med en vegetarisk tomatsås. Aubergine och morötter ersätter köttfärsen. En god béchamelsås fullbordar rätten. Servera med en blandad sallad.
Ingredienser till 4 portioner
- 16 lasagneplattor
- 2 dl riven ost att toppa med
Tomatsås
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 aubergine
- 3 morötter
- 3 msk tomatpuré
- 1 burk krossade tomater
- 1 nypa socker
- 5 soltorkade tomater i olja
- 2 msk färska oreganoblad
- olivolja att fräsa i
- salt och nymalen svartpeppar
Béchamelsås
- 3 msk vetemjöl
- 50 g smör
- 7 dl standardmjölk
- salt och nymalen vitpeppar
- lite nyriven muskotnöt
Gör så här:
- Smält smöret och rör ner mjölet till béchamelsåsen. Vispa i mjölken lite i taget och låt såsen koka några minuter. Passa noga så att såsen inte bränner i botten. Smaka av med salt och peppar och lite muskotnöt. Ställ åt sidan.
- Finhacka lök och vitlök. Hacka aubergine och grovriv morötterna. Strimla de torkade tomaterna.
- Fräs lök och vitlök i olivolja och tillsätt resten av grönsakerna och fräs ytterligare en stund. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka sakta i ca 30 minuter. Smaka av med ytterligare salt och svartpeppar.
- Sätt ugnen på 210 grader. Smörj en ugnsfast form och varva lasagneplattor med béchamelsås och tomatsås. Låt första och sista lagret vara béchamelsås. Avsluta med riven ost. Grädda lasagnen i cirka 40 minuter. Servera med sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar