måndag 11 juli 2016

Vegetarisk lasagne




Lasagne med en vegetarisk tomatsås. Aubergine och morötter ersätter köttfärsen. En god béchamelsås fullbordar rätten. Servera med en blandad sallad.

Ingredienser till 4 portioner

  • 16 lasagneplattor
  • 2 dl riven ost att toppa med

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 aubergine
  • 3 morötter
  • 3 msk tomatpuré
  • 1 burk krossade tomater
  • 1 nypa socker
  • 5 soltorkade tomater i olja
  • 2 msk färska oreganoblad
  • olivolja att fräsa i
  • salt och nymalen svartpeppar

Béchamelsås

  • 3 msk vetemjöl
  • 50 g smör
  • 7 dl standardmjölk
  • salt och nymalen vitpeppar
  • lite nyriven muskotnöt

Gör så här:

  1. Smält smöret och rör ner mjölet till béchamelsåsen. Vispa i mjölken lite i taget och låt såsen koka några minuter. Passa noga så att såsen inte bränner i botten. Smaka av med salt och peppar och lite muskotnöt. Ställ åt sidan.
  2. Finhacka lök och vitlök. Hacka aubergine och grovriv morötterna. Strimla de torkade tomaterna.
  3. Fräs lök och vitlök i olivolja och tillsätt resten av grönsakerna och fräs ytterligare en stund. Tillsätt resten av ingredienserna och låt såsen koka sakta i ca 30 minuter. Smaka av med ytterligare salt och svartpeppar.
  4. Sätt ugnen på 210 grader. Smörj en ugnsfast form och varva lasagneplattor med béchamelsås och tomatsås. Låt första och sista lagret vara béchamelsås. Avsluta med riven ost. Grädda lasagnen i cirka 40 minuter. Servera med sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar