Färsk fisk vill jag ha året om, men ofta är det lite snålt sortiment på sommaren. Idag var kummel det bästa valet i fiskdisken. Här får den stekta kummeln smak av grovt salt och knaprigt bacon. Servera med ärtsås, nykokt färskpotatis och kokta knippmorötter.
Ingredienser till 2 portioner
- 4 hg kummelfilé
- grovt salt
- smör och olja att steka i
- nymalen svartpeppar
- 1 pkt bacon
Ärtsås
- 1 finhackad schalottenlök
- 1 msk smör
- 1 dl frysta ärter
- 0,75 dl vatten
- ½ msk koncentrerad fiskfond
- 2 msk crème fraiche
- lite finhackad färsk mynta
- salt och nymalen vitpeppar
Gör så här:
- Drösa fisken, dvs strö grovt salt på båda sidorna. Låt dem ligga cirka 1 timme i kylen. Skölj av saltet och torka fisken. Mal över lite svartpeppar.
- Strimla bacon och stek frasigt i stekpanna. Ta upp baconbitarna och låt dem rinna av på en bit hushållspapper. Bryn lite smör i samma panna och stek fiskfiléerna gyllenbruna på båda sidor. Ös med smör hela tiden.
- Fräs schalottenlöken i lite smör utan att den tar färg. Häll i vatten och ärter och koka tills ärterna är mjuka. Tillsätt fiskfond och crème fraiche. Mixa såsen slät med mixerstav och smaksätt med salt, peppar och till sist finhackad mynta.
- Bred ut lite ärtsås på varje tallrik. Lägg på fisken, strö över bacon och servera med kokt färskpotatis och kokta knippmorötter.
Sommarfisk! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar