tisdag 26 juli 2016

Drösad kummelfilé med ärtsås



Färsk fisk vill jag ha året om, men ofta är det lite snålt sortiment på sommaren. Idag var kummel det bästa valet i fiskdisken. Här får den stekta kummeln smak av grovt salt och knaprigt bacon. Servera med ärtsås, nykokt färskpotatis och kokta knippmorötter.

 

Ingredienser till 2 portioner

  • 4 hg kummelfilé
  • grovt salt
  • smör och olja att steka i
  • nymalen svartpeppar
  • 1 pkt bacon

Ärtsås

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 msk smör
  • 1 dl frysta ärter
  • 0,75 dl vatten
  • ½ msk koncentrerad fiskfond
  • 2 msk crème fraiche
  • lite finhackad färsk mynta
  • salt och nymalen vitpeppar


Gör så här:

  1. Drösa fisken, dvs strö grovt salt på båda sidorna. Låt dem ligga cirka 1 timme i kylen. Skölj av saltet och torka fisken. Mal över lite svartpeppar.
  2. Strimla bacon och stek frasigt i stekpanna. Ta upp baconbitarna och låt dem rinna av på en bit hushållspapper. Bryn lite smör i samma panna och stek fiskfiléerna gyllenbruna på båda sidor. Ös med smör hela tiden.
  3. Fräs schalottenlöken i lite smör utan att den tar färg. Häll i vatten och ärter och koka tills ärterna är mjuka. Tillsätt fiskfond och crème fraiche. Mixa såsen slät med mixerstav och smaksätt med salt, peppar och till sist finhackad mynta.
  4. Bred ut lite ärtsås på varje tallrik. Lägg på fisken, strö över bacon och servera med kokt färskpotatis och kokta knippmorötter.

Sommarfisk!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar