En vegetarisk moussaka med linser i stället för köttfärs |
4 portioner
- 1 stor aubergine
- olivolja
- salt
- 1 bakpotatis
Tomatsås
- 1 gul lök
- 3 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 1 brk krossade tomater
- 2 tsk spiskummin
- 2 tsk paprikapulver
- 1 tsk chiliflakes
- 1 dl vatten
- 1½ dl röda linser
- några kvistar färsk oregano
- några kvistar timjan
- olivolja att fräsa i
- salt och nymalen svartpeppar
Béchamelsås
- 2 msk smör
- 2 msk vetemjöl
- 5 dl standardmjölk
- 150 g fetaost
- lite finriven muskotnöt
- salt och nymalen vitpeppar
Béchamelsås och tomatsås |
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor. Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olivolja och salta. Stek i ugnen ca 10 minuter.
- Fräs hackad lök och riven vitlök i lite olivolja utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare lite. Häll i tomater, röda linser och vatten samt de torkade kryddorna. Koka samman i 10 minuter och tillsätt repade blad av oregano och timjan. Smaka av med salt och peppar.
- Smält smör till béchamelsåsen och vispa ner mjölet. Späd med mjölk lite i taget. Vispa ordentligt i botten så att såsen inte bränner. Tillsätt riven fetaost och smaka av med salt, peppar och muskot.
- Skiva potatisen tunt på mandolin. Varva aubergine, tomatsås, béchamelsås och potatis i en ugnsform.
- Grädda i ugnen cirka 40 minuter.
- Servera med en blandad sallad.
Servera med en blandad sallad |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar