måndag 4 juli 2016

Vegetarisk moussaka


En vegetarisk moussaka med linser i stället för köttfärs


4 portioner

  • 1 stor aubergine
  • olivolja
  • salt
  • 1 bakpotatis

Tomatsås

  • 1 gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 brk krossade tomater
  • 2 tsk spiskummin
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk chiliflakes
  • 1 dl vatten
  • 1½ dl röda linser
  • några kvistar färsk oregano
  • några kvistar timjan
  • olivolja att fräsa i
  • salt och nymalen svartpeppar

Béchamelsås

  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 5 dl standardmjölk
  • 150 g fetaost
  • lite finriven muskotnöt
  • salt och nymalen vitpeppar

Béchamelsås och tomatsås

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skiva auberginerna i centimetertjocka skivor. Sprid ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Pensla med olivolja och salta. Stek i ugnen ca 10 minuter.
  3. Fräs hackad lök och riven vitlök i lite olivolja utan att det tar färg. Tillsätt tomatpuré och fräs ytterligare lite. Häll i tomater, röda linser och vatten samt de torkade kryddorna. Koka samman i 10 minuter och tillsätt repade blad av oregano och timjan. Smaka av med salt och peppar.
  4. Smält smör till béchamelsåsen och vispa ner mjölet. Späd med mjölk lite i taget. Vispa ordentligt i botten så att såsen inte bränner. Tillsätt riven fetaost och smaka av med salt, peppar och muskot.
  5. Skiva potatisen tunt på mandolin. Varva aubergine,  tomatsås, béchamelsås och potatis i en ugnsform.
  6. Grädda i ugnen cirka 40 minuter.
  7. Servera med en blandad sallad.

Servera med en blandad sallad

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar