torsdag 14 augusti 2014

Frukostbullar


Bakdags!




Grahamsmjöl och rågmjöl ger de här bullarna god smak och fibrer.

Ingredienser till 16 bullar

  • 25 g smör
  • 50 g jäst
  • 3 dl vatten
  • 2 dl filmjölk
  • 2 tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 2 dl grahamsmjöl
  • 2 dl rågmjöl
  • 9 dl vetemjöl

Till pensling

  • filmjölk
  • vallmofrön


  1. Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Häll i vatten och filmjölk. Värm till fingervärme och häll blandningen över jästen och rör så att jästen löser sig.
  2. Blanda ner salt, socker, grahamsmjöl och rågmjöl. Arbeta ner det mesta av vetemjölet (ca 4 minuter i maskin). Strö över mjöl, plasta bunken och låt degen jäsa cirka 30 minuter.
  3. Slå upp degen på mjölat bakbord och knåda väl. Forma 16 bullar och låt dem jäsa på plåt med bakplåtspapper i cirka 20 minuter. Värm under tiden ugnen till 225 grader.
  4. Pensla bullarna med filmjölk och strö över vallmofrön. Grädda mitt i ugnen cirka 20 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Jäs bullarna väl!

onsdag 13 augusti 2014

Ättiksströmming

Idag blir det stekt strömming till middag. Som vanligt steker jag några extra och lägger in ättiksströmming. Ät den till lunch, som förrätt eller på grovt bröd. På julbordet har jag också alltid ättiksströmming.


Ett tips: Om du vill slippa strömmingsoset i köket steker du flundrorna i ugnen. Smöra en långpanna. Salta, peppra och vänd dubbla flundror i rågmjöl blandat med ströbröd och ytterligare lite salt och peppar. Stek flundrorna mitt i ugnen 10 minuter i 275 grader. Stäng av ugnen, ta ut och vänd flundrorna och ställ in dem i den avstängda ugnen i ytterligare 5 minuter.

Detta behövs till ättiksströmmingen:

  • stekta strömmingsflundror
  • 2½ dl vatten
  • 4 msk ättikssprit (12%)
  • 3 msk socker
  • ½ skivad rödlök
  • 6 krossade vitpepparkorn
  • 6 krossade kryddpepparkorn
  • dill

  1. Koka en lag av vatten, ättikssprit och socker. Låt lagen kallna.
  2. Varva strömming (helst varm) med rödlök och peppar. Häll den kalla lagen över strömmingen och lägg på några dillkvistar.
  3. Låt strömmingen stå i kylskåpet över natten. Därefter är den klar att njutas!

Skånsk äggakaka

Skånsk äggakaka äter man kanske bäst på Brösarps gästgiveri. Pröva mitt recept och fräs äppleskivor till - även om det inte tillhör det klassiska. Sötman i äpplena står bra mot sältan i fläsket och äpplen smakar verkligen Österlen!






3 portioner

  • 1 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 4 dl standardmjölk
  • 5 ägg
  • 3 hg rimmat eller rökt sidfläsk i skivor
  • 2 syrliga äpplen
  • smör till stekningen

Gör så här:

  1. Vispa samman mjöl, salt och hälften av mjölken. Vispa ner äggen och resten av mjölken. Låt smeten stå en halvtimme och svälla.
  2. Kärna ur äpplena med en äppelpip och skär äpplena i skivor rakt över. Låt skalen vara kvar om det är svenska äpplen. Stek fläsket och äpplena och håll varmt.
  3. Låt smöret bli ljusbrunt i en stekpanna. Häll i smeten och grädda på medelstark värme. Fös smeten mot mitten av pannan och stick med en gaffel så att smeten kan rinna ner och stelna.
  4. Vänd upp kakan på ett lock. Smält ytterligare lite smör och låt kakan glída ner i stekpannan igen så att andra sidan gräddas.
  5. Stjälp upp äggakakan på ett fat och lägg på fläsk och äpplen. Servera med rårörda lingon och känn smaken av Skåne och Österlen!

Österlen



En vecka på Österlen ger många möjligheter till god mat och fantastiska upplevelser.





I Mandelmanns Trädgårdar finns ekologiska odlingar och härlig miljö! Se bara vilka grönsaker...


 
Zucchini - blommorna är fantastiska att fritera!
 
 
 
 

 
Kronärtskockor - som i Frankrike. Österlen är ju Sveriges Provence, eller om det är tvärt om.
 
 
 

 
Kryddträdgården - lite mer imponerande än mina krukor på balkongen!
 
 

 
Vindruvor i massor! På Österlen finns ju också vinodlingar numera.
 
 
 
 

 
Äpplena är på gång - det blir stor äppelskörd i år. Jag hoppas kunna äta svenska äpplen länge i år!
 
 
 
 

 
Tomater i alla färger och former
 
 
 
 
 

 
Vattenmelon på tillväxt
 
 

 
 
Vitlök på tork i växthuset
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 






fredag 1 augusti 2014

Pannacotta med gräslök och sikrom






Min prisbelönta mingelrätt!


Med den här pannacottan vann jag Mitt köks och Chill outs tävling om bästa mingelrätt. Den passar också bra som en elegant förrätt, då i lite större glas.

12 mingelportioner eller förrätt till 4

  • 1,5 gelatinblad
  • 2 dl mellangrädde
  • 1 dl rysk yoghurt
  • ½ tsk salt
  • 1 krm nymalen svartpeppar
  • 1 dl finskuren gräslök
  • 100 g sikrom, löjrom eller annan god rom
  1. Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten cirka 5 minuter.
  2. Koka upp grädden och ta den från värmen. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i grädden så att de smälter.
  3. Blanda i yoghurt, salt, peppar och gräslök.
  4. Häll blandningen i 4 eller 12 glas och låt pannacottan stelna i kylen några timmar eller över natten.
  5. Lägg ett litet ägg av rommen på pannacottan och garnera med lite gräslök.

Mandeltårta med apelsinsmak



En tårta för den stora festen. 1½ sats ger en tårta stor som ugnens långpanna. Servera med lätt vispad grädde.

Ingredienser

  • 200 g rumsvarmt smör
  • 4 dl socker
  • 6 ägg
  • 4 kokta potatisar
  • 300 g sötmandel
  • 12 bittermandlar
  • rivet skal av en apelsin
  • smör och ströbröd till formen

Glasyr

  • 200 g mörk choklad
  • 1 msk olja med neutral smak
  • 50 g ljus choklad
  • ½ msk olja med neutral smak
  1. Mal mandel, riv potatis och apelsinskal. Smörj och bröa en stor rund form (ca 30 cm) eller motsvarande rektangulär form. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Rör smör och socker vitt och pösigt. Rör ner äggulorna en i sänder. Blanda med den rivna potatisen, den malda mandeln och rivet apelsinskal.
  3. Vispa äggvitorna hårt och vänd ner dem i smeten. Grädda mitt i ugnen cirka 50 minuter.
  4. Stjälp upp kakan och låt den svalna under formen.
  5. Smält de två chokladsorterna var för sig i vattenbad och rör ner oljan. Bred ut den mörka chokladen jämnt över kakan och ställ kakan svalt så att chokladen stelnar. Häll den ljusa chokladen i en spritspåse och klipp ett litet hål. (Om du inte har en spritspåse går det att använda en vanlig plastpåse.) Sprits ut chokladen i det mönster du önskar.

Korintkakor





Ännu en av de småkakor som hör sommaren till. Receptet kommer från min mormor, därav de noggranna viktmåtten.

40 stycken

  • 160 g rumsvarmt smör
  • 160 g socker
  • 1 ägg
  • 100 g sultanrussin eller korinter
  • 300 g vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  1. Rör smör och socker pösigt.
  2. Rör ner ägget.
  3. Blanda ner korinter eller hackade russin.
  4. Blanda vetemjölet med bakpulver och rör ner i smeten.
  5. Arbeta samman degen.
  6. Dela degen i två delar och rulla ut till två längder. Skär varje längd i ca 20 bitar.
  7. Rulla varje bit till en boll och lägg bollarna på bakplåtspappersklädda plåtar. Tryck till varje kaka med en gaffel.
  8. Grädda 10-13 minuter i 210 grader.