måndag 8 februari 2021

Vegetarisk pastasås

 


Spaghetti med köttfärssås går alltid hem, men en vegetarisk sås till pastan är inte heller att förakta.

 Ingredienser till 2 portioner

  • 1 liten gul lök
  • 1 stor morot
  • en bit rotselleri eller ett par stjälkar bladselleri
  • 1 vitlöksklyfta
  • ½ zucchini
  • 2 msk tomatpuré
  • 200 g krossade tomater
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 1 msk torkad oregano
  • ½ dl hackad timjan och basilika
  • 1 dl rött vin
  • 1 dl vatten
  • 1½ dl röda linser
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olja att fräsa i

Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och tärna morötter, selleri och zucchini.
  2. Hetta upp lite olja i en stekgryta. Fräs lök, vitlök, morot och selleri tills blandningen mjuknat och fått lite färg. Tillsätt tomatpurén och låt den rostas någon minut. Lägg i zucchini och fräs ytterligare någon minut.
  3. Slå på vinet och låt det koka in. Tillsätt vatten, krossade tomater och en buljongtärning.
  4. Tillsätt örtkryddor och låt såsen koka sakta i 15 minuter.
  5. Häll i linserna och koka alltsammans tills linserna är mjuka, ca 15 minuter.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  8. Häll av pastan och spara lite kokvatten.
  9. Blanda sås och pasta och eventuellt en skvätt kokvatten.
  10. Servera på djupa tallrikar och toppa med riven parmesan.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar