Svartkål är en kålsort som jag verkligen gillar. Här har jag lagt den i en paj tillsammans med vällagrad Västerbottensost - fredagskvällen är räddad!
Ingredienser
Pajskal
- 3 dl vetemjöl
- 1 dl dinkelmjöl fullkorn
- ½ tsk salt
- 1½ tsk bakpulver
- 40 g smör
- 1½ dl mjölk
Fyllning
- 1 gul lök
- 1 msk rapsolja
- 150 g svartkål
- 200 g riven Västerbottensost
- 3 ägg
- 2,5 dl vispgrädde
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader
- Skala och strimla löken och stek den i rapsolja på medelvärme tills den tar färg. Repa och skär svarkålen i mindre bitar och lägg i den tillsammans med löken. Stek tills kålen faller samman och är mjuk.
- Blanda samman lök, svartkål, ägg, grädde, ost, salt och peppar.
- Kör ihop smör, mjöl, bakpulver och salt i en matberedare. Tillsätt mjölk och kör snabbt ihop till en degboll.
- Kavla ut degen och kläd en pajform (ca 27 cm). Degen ska inte vila!
- Häll i fyllningen i pajformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills pajen är gyllenbrun.
- Låt pajen svalna och sätta sig lite innan du serverar den med en blandad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar