fredag 26 februari 2021

Svartkålspaj med Västerbottensost




Svartkål är en kålsort som jag verkligen gillar. Här har jag lagt den i en paj tillsammans med vällagrad Västerbottensost - fredagskvällen är räddad!

Ingredienser 

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl dinkelmjöl fullkorn 
  • ½ tsk salt
  • 1½ tsk bakpulver
  • 40 g smör
  • 1½ dl mjölk

Fyllning

  • 1 gul lök
  • 1 msk rapsolja
  • 150 g svartkål
  • 200 g riven Västerbottensost
  • 3 ägg
  • 2,5 dl vispgrädde
  • salt och nymalen svartpeppar 

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader
  2. Skala och strimla löken och stek den i rapsolja på medelvärme tills den tar färg. Repa och skär svarkålen i mindre bitar och lägg i den tillsammans med löken. Stek tills kålen faller samman och är mjuk.
  3. Blanda samman lök, svartkål, ägg, grädde, ost, salt och peppar.
  4. Kör ihop smör, mjöl, bakpulver och salt i en matberedare. Tillsätt mjölk och kör snabbt ihop till en degboll.
  5. Kavla ut degen och kläd en pajform (ca 27 cm). Degen ska inte vila!
  6. Häll i fyllningen i pajformen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 minuter tills pajen är gyllenbrun.
  7. Låt pajen svalna och sätta sig lite innan du serverar den med en blandad sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar