lördag 13 februari 2021

Rödtunga med rostad blomkål och vitvinssås




 I kväll blir det rödtunga igen - det är en favoritfisk som råkade finnas i fiskdisken idag. Idag rostar jag blomkål med lite parmesan i ugnen som tillbehör och serverar härligheten med vitvinssås och ett len potatispuré.

Ingredienser till 2 portioner

  • 400 g rödtungafiléer
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olivolja att ringla över

Vitvinssås

  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 dl vitt vin
  • 1½ dl grädde
  • 2 tsk koncentrerad fiskfond
  • salt och nymalen vitpeppar
  • 1 msk smör
  • finskuren dill

Rostad blomkål

  • ½ litet blomkålshuvud
  • ½ tsk salt och lite nymalen svartpeppar
  • olivolja att ringla över
  • ½ dl finriven parmesanost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader varmluft.
  2. Skär blomkålen i centimetertjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Salta och mal över lite svartpeppar. Ringla över lite olivolja. 
  3. Hacka schalottenlöken och fräs i lite smör utan att löken tar färg. Häll på vinet och koka upp så att hälften av vinet kokar bort. Häll i grädde och fond och koka ihop några minuter. Smaka av med salt och peppar och rör ner lite finskuren dill.
  4. Salta och peppra rödtungan, rulla ihop och lägg filéerna i en ugnsform. Häll såsen över fisken.
  5. Sätt in fisk och blomkål samtidigt i ugnen. Efter 10 minuter strör du över lite parmesan på blomkålen och fortsätter baka av i 5 minuter. Kontrollera att fisken är klar (ca 47 grader) och ta ut alltsammans ur ugnen.
  6. Servera på varma tallrikar med potatispuré.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar