lördag 27 februari 2021

Röding med beurre blanc




Smörsås, eller beurre blanc som det heter på köksfranska, är en perfekt sås till fisk. Här har jag ugnsbakat rödingfilé och serverar den med beurre blanc, härlig lördagkvåll!

Ingredienser till 2 portioner

  • 300 g rödingfilé (2 portionsstora filéer eller en större delad i 2 bitar)
  • rapsolja
  • salt och nymalen vitpeppar
Beurre blanc

  • ½ dl torrt vitt vin
  • ½ msk vitvinsvinäger
  • 1 msk finhackad schalottenlök
  • 125 g smör
  • 3 msk hackade örter (gräslök, dill, persilja)
Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Häll ut lite olja på en plåt och vänd runt rödingfiléerna. Salta och peppra på köttsidan och vänd skinnsidan upp. Baka av i övre delen av ugnen tills skinnet går lätt att dra av (8-10 minuter).
  3. Dela smöret i tärningar och låt det bli rumsvarmt.
  4. Koka upp vin, vinäger och schalottenlök och låt allt koka samman till ungefär hälften.
  5. Vispa ner en smörtärning i taget. Vispa och låt såsen tjockna.
  6. Rör ner de hackade örterna. Håll varmt, men låt inte såsen koka, då spricker den.
  7. Lägg upp fisken på två tallrikar. Häll över såsen och servera tillsammans med pressad potatis eller kokt delikatesspotatis samt lätt kokta haricots verts.


















Inga kommentarer:

Skicka en kommentar