Smörsås, eller beurre blanc som det heter på köksfranska, är en perfekt sås till fisk. Här har jag ugnsbakat rödingfilé och serverar den med beurre blanc, härlig lördagkvåll!
Ingredienser till 2 portioner
- 300 g rödingfilé (2 portionsstora filéer eller en större delad i 2 bitar)
- rapsolja
- salt och nymalen vitpeppar
Beurre blanc
- ½ dl torrt vitt vin
- ½ msk vitvinsvinäger
- 1 msk finhackad schalottenlök
- 125 g smör
- 3 msk hackade örter (gräslök, dill, persilja)
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Häll ut lite olja på en plåt och vänd runt rödingfiléerna. Salta och peppra på köttsidan och vänd skinnsidan upp. Baka av i övre delen av ugnen tills skinnet går lätt att dra av (8-10 minuter).
- Dela smöret i tärningar och låt det bli rumsvarmt.
- Koka upp vin, vinäger och schalottenlök och låt allt koka samman till ungefär hälften.
- Vispa ner en smörtärning i taget. Vispa och låt såsen tjockna.
- Rör ner de hackade örterna. Håll varmt, men låt inte såsen koka, då spricker den.
- Lägg upp fisken på två tallrikar. Häll över såsen och servera tillsammans med pressad potatis eller kokt delikatesspotatis samt lätt kokta haricots verts.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar