Att toppa en pizza med tunna potatisskivor är en god och lite annorlunda variant.
Ingredienser till en plåtstor pizza
- 25 g jäst
- 2 dl ljummet vatten
- ½ tsk salt
- 1 tsk flytande honung
- 300 g vetemjöl
- 2 tsk olivolja
- lite olivolja till bunken och degbollen
Topping
- 3 msk kronärtsksockspesto
- 1½ dl crème fraiche
- 3 potatisar i tunna skivor
- 1 buffelmozzarella
- 1 dl finriven parmesanost
- flingsalt och nymalen svartpeppar
- 2 msk finskuren färsk basilika eller motsvarande mängd fryst
Gör så här:
- Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, olivolja samt mjölet lite i taget. Arbeta degen slät (gärna i maskin). Olja skålen och lägg tillbaka degbollen, olja också degbollen. Låt degen jäsa under en fuktig bakduk minst en timme.
- Skär potatisen i tunna skivor på mandolin. Lägg dem i kallt vatten för att dra ur stärkelsen. Låt potatisen rinna av och torka den med hushållspapper eller en handduk.
- Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och placera den på ett teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
- Blanda crème fraiche med kronärtskockspesto och bred över degplattan. Lägg potatisskivorna på pizzan. Bryt över mozzarellan. Salta, peppra, strö över parmesan och basilika.
- Grädda i övre delen av ugnen i 10-12 minuter.
- Servera med en blandad sallad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar