fredag 10 april 2020

Potatispizza bianca



Att toppa en pizza med tunna potatisskivor är en god och lite annorlunda variant.

Ingredienser till en plåtstor pizza

  • 25 g jäst
  • 2 dl ljummet vatten
  • ½ tsk salt 
  • 1 tsk flytande honung
  • 300 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja
  • lite olivolja till bunken och degbollen

Topping

  • 3 msk kronärtsksockspesto
  • 1½ dl crème fraiche
  • 3 potatisar i tunna skivor
  • 1 buffelmozzarella
  • 1 dl finriven parmesanost
  • flingsalt och nymalen svartpeppar
  • 2 msk finskuren färsk basilika eller motsvarande mängd fryst 

Gör så här:

  1. Lös upp jästen i ljummet vatten. Tillsätt salt, honung, olivolja samt mjölet lite i taget. Arbeta degen slät (gärna i maskin). Olja skålen och lägg tillbaka degbollen, olja också degbollen. Låt degen jäsa under en fuktig bakduk minst en timme.
  2. Skär potatisen i tunna skivor på mandolin. Lägg dem i kallt vatten för att dra ur stärkelsen. Låt potatisen rinna av och torka den med hushållspapper eller en handduk.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. Kavla ut degen och placera den på ett teflongaller med bakplåtspapper eller på en varm plåt.
  4. Blanda crème fraiche med kronärtskockspesto och bred över degplattan. Lägg potatisskivorna på pizzan. Bryt över mozzarellan. Salta, peppra, strö över parmesan och basilika.
  5. Grädda i övre delen av ugnen i 10-12 minuter.
  6. Servera med en blandad sallad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar