onsdag 15 april 2020

Grovt rågbröd med lingon




Här har jag utgått från ett recept på lingongrova i "Fredriks fika" med små förändringar. Tack Fredrik för all inspiration!

Ingredienser till 2 bröd

  • 2 dl rågkross + 2 dl vatten
  • 4 dl kallt vatten
  • 150 g rågsurdeg
  • 25 g jäst
  • ½ dl mörk sirap
  • 1½ dl frysta lingon
  • 3 dl grovt rågmjöl
  • 8 dl vetemjöl
  • ½ dl vetekli
  • 2 tsk salt
  • 2 msk rapsolja 

Gör så här:

  1. Koka rågkross och vatten till en gröt. Låt svalna.
  2. Smula jästen i maskinens bunke och rör ut den i det kalla vattnet.
  3. Tillsätt resten av ingredienserna utom oljan och arbeta degen kraftigt 10 minuter i maskin.
  4. Smörj en bunke med rapsolja och tippa i degen. Vik den några gånger så att du får olja runt hela degen. Olja händerna så går det lätt att hantera degen. Plasta bunken och låt degen jäsa till dubbel storlek (ca 1½ timme).
  5. Tippa ut degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma till två bröd utan att knåda för mycket. Lägg bröden på en plåt med bakplåtspapper och strö över lite vetemjöl.
  6. Låt bröden jäsa ca 40 minuter under bakduk.
  7. Sätt ugnen på 225 grader varmluft.
  8. Baka bröden i nedre delen av ugnen i 25 minuter.
  9. Låt bröden svalna helt innan du skär i dem.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar