Nyårsdagens dessert - en klassisk crème brûlée |
Ingredienser till 6 portioner
- 1 vaniljstång eller ½ tsk äkta vaniljpulver
- 4 dl vispgrädde
- 1 dl standardmjölk
- 1 dl strösocker
- 6 äggulor
- 2 msk råsocker
Gör så här:
- Sätt ugnen på 150 grader.
- Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg också ner stången.
- Tillsätt grädde, mjölk och hälften av sockret. Koka upp under vispning. Ta kastrullen från värmen.
- Vispa äggulorna med resten av sockret vitt och pösigt.
- Ta upp vaniljstången ur kastrullen och vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
- Häll upp blandningen i 6 portionsformar. Ställ formarna i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.
- Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills krämen stannat.
- Låt krämen kallna och ställ dem i kylskåpet.
- Strö råsocker över formarna och bränn av med en brännare.
- Servera gärna tillsammans med bär eller som på bilden inlagda fikon.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar