tisdag 1 januari 2019

Crème brûlée

Nyårsdagens dessert - en klassisk crème brûlée



Ingredienser till 6 portioner

  • 1 vaniljstång eller ½ tsk äkta vaniljpulver
  • 4 dl vispgrädde
  • 1 dl standardmjölk
  • 1 dl strösocker
  • 6 äggulor
  • 2 msk råsocker

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg också ner stången.
  3. Tillsätt grädde, mjölk och hälften av sockret. Koka upp under vispning. Ta kastrullen från värmen.
  4. Vispa äggulorna med resten av sockret vitt och pösigt.
  5. Ta upp vaniljstången ur kastrullen och vispa ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.
  6. Häll upp blandningen i 6 portionsformar. Ställ formarna i en långpanna med hett vatten upp till halva höjden på formarna.
  7. Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter tills krämen stannat.
  8. Låt krämen kallna och ställ dem i kylskåpet.
  9. Strö råsocker över formarna och bränn av med en brännare.
  10. Servera gärna tillsammans med bär eller som på bilden inlagda fikon.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar