fredag 11 januari 2019

Torskrygg med hummersås



En fräsch torskrätt med textur från västerbottenschips och syra från picklade grönsaker. Servera med potatismos och gröna blad.

Ingredienser till 2 portioner

  • 350-400 g torskrygg
  • ½ dl salt
  • 5 dl vatten
  • olivolja

Hummersås

  • 1 msk smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl hummerbuljong (eller fiskbuljong smaksatt med hummerfond)
  • ½ dl grädde
  • kajennpeppar
  • pressad citronsaft

Västerbottenschips

  • 2 msk riven västerbottensost

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut osten i två högar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills chipsen fått fin färg och låt dem svalna. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
  2. Dela torsken i 2 portionsbitar och blanda saltlagen. Låt fisken ligga i saltlagen i ca 15 minuter.
  3. Torka av fisken. Lägg bitarna i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Baka av fisken till en innertemperatur på 47 grader.
  4. Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa ner mjölet och späd med buljong.
  5. Häll i grädde och låt såsen koka en stund. Smaka av med salt, citronsaft och kajennpeppar.
  6. Servera fisken med potatismos, västerbottenschips och hummersås. Garnera med ärtskott, gröna blad och lite picklad fänkål och rödlök.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar