En fräsch torskrätt med textur från västerbottenschips och syra från picklade grönsaker. Servera med potatismos och gröna blad.
Ingredienser till 2 portioner
- 350-400 g torskrygg
- ½ dl salt
- 5 dl vatten
- olivolja
Hummersås
- 1 msk smör
- 1 msk vetemjöl
- 2 dl hummerbuljong (eller fiskbuljong smaksatt med hummerfond)
- ½ dl grädde
- kajennpeppar
- pressad citronsaft
Västerbottenschips
- 2 msk riven västerbottensost
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader. Lägg ut osten i två högar på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen 8-10 minuter tills chipsen fått fin färg och låt dem svalna. Sänk ugnstemperaturen till 150 grader.
- Dela torsken i 2 portionsbitar och blanda saltlagen. Låt fisken ligga i saltlagen i ca 15 minuter.
- Torka av fisken. Lägg bitarna i en ugnsform och ringla över lite olivolja. Baka av fisken till en innertemperatur på 47 grader.
- Smält smöret till såsen i en kastrull. Vispa ner mjölet och späd med buljong.
- Häll i grädde och låt såsen koka en stund. Smaka av med salt, citronsaft och kajennpeppar.
- Servera fisken med potatismos, västerbottenschips och hummersås. Garnera med ärtskott, gröna blad och lite picklad fänkål och rödlök.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar