söndag 27 januari 2019

Sejrygg med blomkål, fänkål och basilikasås



Sejrygg är ett billigare alternativ än torskrygg, men finns inte lika ofta i fiskdisken. Rätten går naturligtvis lika bra att laga på torskrygg.

Ingredienser till 2 portioner

  • 350 - 400 g sejrygg
  • ½ dl salt
  • 5 dl vatten
  • svartpeppar
  • olivolja

Tillbehör

  • ½ blomkålshuvud
  • ½ fänkålsstånd
  • ½ salladslök
  • några rädisor
  • olivolja att fräsa i
  • flingsalt och nymalen svartpeppar

Basilikasås

  • ½ kruka basilika
  • ½ dl grovt riven parmesan
  • 1 dl crème fraiche
  • en skvätt mjölk
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader.
  2. Blanda salt och vatten till lagen och lägg i fisken delad i 2 portionsbitar. Låt fisken ligga i saltlagen i cirka 20 minuter.
  3. Ta upp och torka fiskbitarna. Lägg dem i en ugnsform, ringla över lite olivolja och mal över svartpeppar. Baka av i ugnen till en innertemperatur på 48 grader.
  4. Dela blomkålen i små buketter och strimla fänkålen med mandolin. Rosta blomkålen i olivolja och tillsätt fänkålen mot slutet. Salta och peppra. 
  5. Plocka basilikabladen till såsen och kör dem i en blender tillsammans med crème fraiche och parmesan. Blanda i lite mjölk till lagom konsistens och smaka av med salt och peppar.
  6. Servera fisken med sås, grönsaksfräset och potatismos. Toppa med tunna rädisskivor och finskuren salladslök.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar