fredag 11 januari 2019

Apelsinmarmelad




Nu finns det härliga apelsiner i fruktdisken och blodapelsinerna har sin korta säsong just nu. Använd apelsinerna i alla möjliga sammanhang och glöm inte att koka några burkar marmelad!

Ingredienser till 4 burkar

  • 1,25 kg blodapelsiner eller andra tunnskaliga apelsiner
  • 4 dl vatten
  • 500 g socker

Gör så här:

  1. Borsta apelsinerna rena i hett vatten. Skär bort ändbitarna och dela apelsinerna i kvartar. Ta bort den vita strängen och skär i tunna skivor. (Jag använde mandolinen, men det är inte helt lätt och akta fingertopparna!). Ta bort eventuella kärnor.
  2. Lägg den skurna frukten i en stor gryta. Häll på vattnet och koka under lock tills skalen är mjuka (ca 30 minuter).
  3. Ta grytan från plattan och tillsätt sockret lite i taget under omrörning. Koka upp och koka sedan på låg värme utan lock ytterligare 30 minuter. Gör ett marmeladprov. Ös upp lite marmelad på ett kallt fat och kyl snabbt. Dra en sked genom provet. Om spåret inte flyter ihop är marmeladen klar. Koka annars ytterligare några minuter och pröva igen.
  4. Låt marmeladen stå några minuter och ta bort eventuellt skum. Ös upp på rena varma burkar (ställ dem en stund i ugnen, 100 grader) och sätt genast på lock. Förvara svalt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar