En riktig julkaka! Kakan kallas också kungens hjärta eftersom det var Gustav VI Adolfs favoritkaka. Varje sommar på Sofiero gjorde han en utflykt till kaffestugan i Arild, där flickorna Lundgren serverade läckra hjärtan. Där kan man fortfarande dricka gott kaffe som serveras ur kopparkannor och äta underbara bakverk!
Ingredienser till 16 hjärtan:
- 200 g smör
- 0,75 dl strösocker
- 1 äggula
- 5 dl vetemjöl
Vaniljkräm
- 2 dl gräddmjölk
- 1 msk strösocker
- 1 msk vaniljsocker
- 0,75 msk potatismjöl
- 1 ägg
Gör så här:
- Blanda samman ingredienserna till mördegen direkt på bakbordet eller i en matberedare. Låt degen vila i kylen inlindad i plastfolie.
- Blanda ingredienserna till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknar. Låt den kallna och tillsätt vaniljsocker.
- Smörj hjärtformar noga och kavla ut degen
- Kläd formarna med drygt hälften av degen och lägg i en klick vaniljkräm i varje form (går bäst med en spritspåse).
- Täck med ett mördegslock och kläm till väl längs kanterna. Picka några nål med en provsticka.
- Grädda hjärtana i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter.
- Stjälp försiktigt upp hjärtana och låt dem svalna. Pudra över florsocker inför serveringen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar