onsdag 12 december 2018

Vaniljhjärtan




En riktig julkaka! Kakan kallas också kungens hjärta eftersom det var Gustav VI Adolfs favoritkaka. Varje sommar på Sofiero gjorde han en utflykt till kaffestugan i Arild, där flickorna Lundgren serverade läckra hjärtan. Där kan man fortfarande dricka gott kaffe som serveras ur kopparkannor och äta underbara bakverk!

Ingredienser till 16 hjärtan:

  • 200 g smör
  • 0,75 dl strösocker
  • 1 äggula
  • 5 dl vetemjöl

Vaniljkräm

  • 2 dl gräddmjölk
  • 1 msk strösocker
  • 1 msk vaniljsocker
  • 0,75 msk potatismjöl
  • 1 ägg

Gör så här:

  1. Blanda samman ingredienserna till mördegen direkt på bakbordet eller i en matberedare. Låt degen vila i kylen inlindad i plastfolie.
  2. Blanda ingredienserna till vaniljkrämen utom vaniljsockret i en kastrull. Sjud under vispning tills krämen tjocknar. Låt den kallna och tillsätt vaniljsocker.
  3. Smörj hjärtformar noga och kavla ut degen
  4. Kläd formarna med drygt hälften av degen och lägg i en klick vaniljkräm i varje form (går bäst med en spritspåse).
  5. Täck med ett mördegslock och kläm till väl längs kanterna. Picka några nål med en provsticka.
  6. Grädda hjärtana i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 15 minuter.
  7. Stjälp försiktigt upp hjärtana och låt dem svalna. Pudra över florsocker inför serveringen.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar