fredag 4 maj 2018

Ravioli med vit sparris och ramslökspesto




Här återkommer jag till två favoriter i köket, vit sparris och torkad ramslök. Tillsammans med färsk ravioli blir det en härlig vårmiddag. Den pesto du får över håller sig ett par veckor i kylskåpet om du förvarar den i en burk med lock - häll gärna lite olja på toppen för ytterligare hållbarhet.

Ingredienser till 2 portioner

  • 2-3 hg färsk ravioli t.ex. med spenat och ricotta (hemgjord eller köpt)
  • 1 dl ramslökspesto
  • 1 tomat
  • 3 vita sparrisar av den tjocka typen
  • en liten näve blandade små gröna blad
  • 50 g parmesan

Ramslökspesto

  • 1,25 dl torkad ramslök (om du har färsk ramslök är det förstås allra bäst!)
  • 50 g riven parmesanost
  • 50 g rostade valnötter
  • 1 vitlöksklyfta (kan uteslutas för mildare smak)
  • 1½ dl olja med neutral smak
  • några droppar pressad citron
  • salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Börja med peston (kan med fördel göras dagen innan så att smakerna sätter sig). Skölj torkad ramslök i ett durkslag och krama ur den. Mixa ramslöken med riven parmesan, valnötter, vitlök och olja med neutral smak. Smaka av med salt, svartpeppar och lite citronsaft.
  2. Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut grovriven parmesan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills osten fått fin färg. Låt osten svalna och bryt sedan till mindre chips inför serveringen
  3. Skala och koka sparrisen i vatten med salt och några korn socker tills den är mjuk, men fortfarande har spänsten kvar.
  4. Skålla och dra av skinnet på tomaten. Dela i kvartar och ta bort kärnhuset. Tärna och ställ åt sidan.
  5. Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen eller tills de flyter upp och är klar om du gjort egen ravioli.
  6. Dela sparrisen i mindre bitar och blanda med den kokta pastan och ramslökspesto.
  7. Lägg upp på två varma tallrikar. Strö över tomattärningar och några blandade gröna blad. Toppa med parmesanchips.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar