Här återkommer jag till två favoriter i köket, vit sparris och torkad ramslök. Tillsammans med färsk ravioli blir det en härlig vårmiddag. Den pesto du får över håller sig ett par veckor i kylskåpet om du förvarar den i en burk med lock - häll gärna lite olja på toppen för ytterligare hållbarhet.
Ingredienser till 2 portioner
- 2-3 hg färsk ravioli t.ex. med spenat och ricotta (hemgjord eller köpt)
- 1 dl ramslökspesto
- 1 tomat
- 3 vita sparrisar av den tjocka typen
- en liten näve blandade små gröna blad
- 50 g parmesan
Ramslökspesto
- 1,25 dl torkad ramslök (om du har färsk ramslök är det förstås allra bäst!)
- 50 g riven parmesanost
- 50 g rostade valnötter
- 1 vitlöksklyfta (kan uteslutas för mildare smak)
- 1½ dl olja med neutral smak
- några droppar pressad citron
- salt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
- Börja med peston (kan med fördel göras dagen innan så att smakerna sätter sig). Skölj torkad ramslök i ett durkslag och krama ur den. Mixa ramslöken med riven parmesan, valnötter, vitlök och olja med neutral smak. Smaka av med salt, svartpeppar och lite citronsaft.
- Sätt ugnen på 200 grader. Bred ut grovriven parmesan på en plåt med bakplåtspapper. Grädda mitt i ugnen tills osten fått fin färg. Låt osten svalna och bryt sedan till mindre chips inför serveringen
- Skala och koka sparrisen i vatten med salt och några korn socker tills den är mjuk, men fortfarande har spänsten kvar.
- Skålla och dra av skinnet på tomaten. Dela i kvartar och ta bort kärnhuset. Tärna och ställ åt sidan.
- Koka pastan i saltat vatten enligt anvisningarna på förpackningen eller tills de flyter upp och är klar om du gjort egen ravioli.
- Dela sparrisen i mindre bitar och blanda med den kokta pastan och ramslökspesto.
- Lägg upp på två varma tallrikar. Strö över tomattärningar och några blandade gröna blad. Toppa med parmesanchips.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar