Jordgubbsmoussetårta finns det många recept på. Jag brukar göra så här
Ingredienser till en tårta 24 cm (10-12 bitar)
Chokladbotten
- 100 g smält smör
- 100 g mörk choklad, hackad
- 2 ägg
- 3 dl socker
- 1 dl vetemjöl
- 3 msk kakao
- 1½ tsk vaniljsocker
- 2 krm salt
- smör till formen
Jordgubbsmousse
- 500 g frysta jordgubbar
- 6 st gelatinblad
- 1 äggvita
- 1½ dl strösocker
- 2 dl vispgrädde
- 1 lime, saft och rivet skal
Garnering
- färska jordgubbar efter önskemål
- blad av citronmeliss
Gör så här:
- Börja med chokladbotten. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och lägg i den hackade chokladen och låt den smälta.
- Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Rör ner chokladblandningen.
- Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form (24 cm). Smöra papperet lite och smöra också kanterna på formen.
- Häll i smeten och grädda cirka 20 minuter. Låt kakan svalna. Ta loss ringen och diska den. Sätt tillbaka ringen och kläd den med tårtplast. Plasta formen och ställ den i kylskåpet.
- Tina jordgubbarna och mosa dem med en stavmixer. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
- Vispa äggvitan fast och tillsätt 1 dl socker lite i taget under fortsatt vispning.
- Vispa grädden fast i ett annat kärl. Blanda limeskal, limesaft och ½ dl socker i jordgubbspurén
- Ta upp gelatinbladen och lägg dem i ½ dl av jordgubbspurén. Värm försiktigt så att gelatinet smälter, rör noga. Blanda ner i jordgubbspurén och rör ner äggvitan.
- Vänd till sist ner grädden med stora tag.
- Tag fram chokladkakan och bred moussen över botten. Slå formen några gånger mot bänken så att eventuella luftbubblor försvinner. Släta till noga med en palett. Plasta formen och ställ den i frysen för att stelna.
- Ta fram tårtan ur frysen ca 5 timmar före servering och ställ den i kylen.
- Lyft tårtan ur formen (glöm inte att ta bort tårtplasten) och dekorera med jordgubbar och citronmeliss.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar