fredag 18 maj 2018

Jordgubbsmoussetårta



Jordgubbsmoussetårta finns det många recept på. Jag brukar göra så här

Ingredienser till en tårta 24 cm (10-12 bitar)

Chokladbotten

  • 100 g smält smör
  • 100 g mörk choklad, hackad
  • 2 ägg
  • 3 dl socker
  • 1 dl vetemjöl
  • 3 msk kakao
  • 1½ tsk vaniljsocker
  • 2 krm salt
  • smör till formen

Jordgubbsmousse

  • 500 g frysta jordgubbar
  • 6 st gelatinblad
  • 1 äggvita
  • 1½ dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 lime, saft och rivet skal

Garnering

  • färska jordgubbar efter önskemål
  • blad av citronmeliss

Gör så här:

  1. Börja med chokladbotten. Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret och lägg i den hackade chokladen och låt den smälta.
  2. Rör ihop ägg och socker i en bunke. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i smeten. Rör ner chokladblandningen.
  3. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten av en form (24 cm). Smöra papperet lite och smöra också kanterna på formen.
  4. Häll i smeten och grädda cirka 20 minuter. Låt kakan svalna. Ta loss ringen och diska den. Sätt tillbaka ringen och kläd den med tårtplast. Plasta formen och ställ den i kylskåpet.
  5. Tina jordgubbarna och mosa dem med en stavmixer. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  6. Vispa äggvitan fast och tillsätt 1 dl socker lite i taget under fortsatt vispning.
  7. Vispa grädden fast i ett annat kärl. Blanda limeskal, limesaft och ½ dl socker i jordgubbspurén
  8. Ta upp gelatinbladen och lägg dem i ½ dl av jordgubbspurén. Värm försiktigt så att gelatinet smälter, rör noga. Blanda ner i jordgubbspurén och rör ner äggvitan.
  9. Vänd till sist ner grädden med stora tag.
  10. Tag fram chokladkakan och bred moussen över botten. Slå formen några gånger mot bänken så att eventuella luftbubblor försvinner. Släta till noga med en palett. Plasta formen och ställ den i frysen för att stelna.
  11. Ta fram tårtan ur frysen ca 5 timmar före servering och ställ den i kylen.
  12. Lyft tårtan ur formen (glöm inte att ta bort tårtplasten) och dekorera med jordgubbar och citronmeliss.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar