onsdag 8 november 2017

Bruna bönor




Vi äter gärna bönor av allehanda slag, och det var länge sedan vi åt bruna bönor, men nu ska det bli av! Hemkokta bönor är ju så mycket godare än de färdigkokta korvar med bruna bönor som finns i affären. Servera med stekt fläsk och/eller stekt falukorv. Några vill ha en kokt potatis till, men det får vara för mig. Jag kokar en stor sats på hela paketet (500 g) och det som blir över hamnar i frysen och blir en snabb middag vid ett senare tillfälle.

Ingredienser

  • 500 g torkade bruna bönor
  • 1½ l vatten
  • 2 tsk salt
  • 3-4 msk ljus sirap
  • 3 msk ättiksprit (12%)
  • någon matsked potatismjöl att reda av med

Gör så här:

  1. Skölj bönorna väl och lägg dem i rikligt med vatten över natten.
  2. Häll bort blötläggningsvattnet och häll på nytt vatten (1½ l). Tillsätt salt och koka bönorna under lock ca 1½ timme tills de är mjuka.
  3. Smaka av med sirap och ättika (jag vill ha lite spets på smaken så jag ökar nog mängden ättika lite). Balansera eventuellt syran med lite salt.
  4. Red av med potatismjöl utrört i lite kallt vatten. Hur mycket som behövs beror på bönorna, ibland behövs ingen redning, men oftast behöver man tillsätta någon matsked.
  5. Stek skivor av rökt fläsk och eventuellt några skivor falukorv. Servera tillsammans med bönorna.

 

1 kommentar: