onsdag 22 november 2017

Vegetarisk bolognese



Pasta bolognese är en omtyckt klassiker. Här gör jag en vegetarisk variant där röda linser får ersätta köttfärsen.

Ingredienser till 4 portioner

  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • en bit rotselleri
  • 2 vitlöksklyftor
  • 400 g krossad tomat
  • 4 msk tomatpuré
  • 1 msk torkad oregano
  • ½ paket frysta provencalska kryddor
  • 1 lagerblad
  • 2 msk koncentrerad grönsaksfond
  • 2 dl rött vin
  • 2dl vatten
  • 3 dl röda linser
  • salt och nymalen svartpeppar
  • olja att fräsa i


Gör så här:

  1. Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv morötter och rotselleri på den grova sidan av rivjärnet eller med matberedarens rivskiva.
  2. Hetta upp olja i en stekgryta. Fräs lök, vitlök, morot och rotselleri tills det mjuknat och fått lite färg. Tillsätt tomatpurén och låt den rosta med ytterligare några minuter.
  3. Slå på vinet och låt det koka in lite. Tillsätt fond, vatten och krossade tomater.
  4. Tillsätt örterna och låt såsen koka sakta i ca 15minuter.
  5. Häll i linserna och koka tills de är mjuka, ca 15minuter.
  6. Smaka av med salt och svartpeppar.
  7. Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
  8. Servera pastan blandad med såsen och toppad med rikligt med riven parmesan.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar