Pasta bolognese är en omtyckt klassiker. Här gör jag en vegetarisk variant där röda linser får ersätta köttfärsen.
Ingredienser till 4 portioner
- 1 gul lök
- 2 morötter
- en bit rotselleri
- 2 vitlöksklyftor
- 400 g krossad tomat
- 4 msk tomatpuré
- 1 msk torkad oregano
- ½ paket frysta provencalska kryddor
- 1 lagerblad
- 2 msk koncentrerad grönsaksfond
- 2 dl rött vin
- 2dl vatten
- 3 dl röda linser
- salt och nymalen svartpeppar
- olja att fräsa i
Gör så här:
- Skala och hacka lök och vitlök. Skala och riv morötter och rotselleri på den grova sidan av rivjärnet eller med matberedarens rivskiva.
- Hetta upp olja i en stekgryta. Fräs lök, vitlök, morot och rotselleri tills det mjuknat och fått lite färg. Tillsätt tomatpurén och låt den rosta med ytterligare några minuter.
- Slå på vinet och låt det koka in lite. Tillsätt fond, vatten och krossade tomater.
- Tillsätt örterna och låt såsen koka sakta i ca 15minuter.
- Häll i linserna och koka tills de är mjuka, ca 15minuter.
- Smaka av med salt och svartpeppar.
- Koka pastan enligt anvisningarna på paketet.
- Servera pastan blandad med såsen och toppad med rikligt med riven parmesan.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar