Jag fortsätter mina experiment med surdegsbröd. Idag blev det nybakade frallor till frukost - direkt från ugnen.
Ingredienser till ca 15 frallor
- 1 dl surdegsgrund
- 5 dl kallt vatten
- 500 g vetemjöl special
- 250 g rågsikt
- 2 msk salt
Gör så här för att få nybakat till frukost:
- Blanda surdegsgrund, vatten, mjöl och salt i en bunke. Du behöver inte knåda, bara blanda samman ingredienserna tills de går ihop till en deg (jag blandar med en trägaffel).
- Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen stå i rumstemperatur ca 8 timmar. (Anpassa tiden så att du hinner nästa moment innan du går och lägger dig.)
- Häll ut degen på mjölat bakbord och vik samman till ett paket. Lägg paketet i en jäskorg eller ett durkslag klädd med en mjölad handduk. Vik över handduken och ställ korgen i kylskåpet över natten.
- Sätt ugnen på 225 grader nästa morgon (gärna med en skål med vatten på botten).
- Lägg degen på mjölat bakbord och dela degen i tre längder med degskrapa. Knåda inte och behandla degen försiktigt.
- Dela varje längd i ca 5 bitar, som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
- Skär eventuellt ett snitt i toppen av varje bulle-
- Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 minuter.
- Låt svalna lite på galler utan duk.
- Njut dina nybakade frallor till frukost!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar