lördag 9 september 2017

Surdegsfrallor med lite rågsikt



Jag fortsätter mina experiment med surdegsbröd. Idag blev det nybakade frallor till frukost - direkt från ugnen.

Ingredienser till ca 15 frallor

  • 1 dl surdegsgrund
  • 5 dl kallt vatten
  • 500 g vetemjöl special
  • 250 g rågsikt
  • 2 msk salt

Gör så här för att få nybakat till frukost:

  1. Blanda surdegsgrund, vatten, mjöl och salt i en bunke. Du behöver inte knåda, bara blanda samman ingredienserna tills de går ihop till en deg (jag blandar med en trägaffel).
  2. Täck bunken med lock eller plastfolie och låt degen stå i rumstemperatur ca 8 timmar. (Anpassa tiden så att du hinner nästa moment innan du går och lägger dig.)
  3. Häll ut degen på mjölat bakbord och vik samman till ett paket. Lägg paketet i en jäskorg eller ett durkslag klädd med en mjölad handduk. Vik över handduken och ställ korgen i kylskåpet över natten.
  4. Sätt ugnen på 225 grader nästa morgon (gärna med en skål med vatten på botten).
  5. Lägg degen på mjölat bakbord och dela degen i tre längder med degskrapa. Knåda inte och behandla degen försiktigt.
  6. Dela varje längd i ca 5 bitar, som du lägger på en plåt med bakplåtspapper.
  7. Skär eventuellt ett snitt i toppen av varje bulle-
  8. Grädda bullarna mitt i ugnen ca 15 minuter.
  9. Låt svalna lite på galler utan duk.
  10. Njut dina nybakade frallor till frukost!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar